Perre mentem, mire mentem?

2017. május 23. 14:28

Juhász Péter
hvg.hu
A kártérítést kifizetik a közpénzből (értsd: állami hirdetéseken keresztül a médiumokhoz folyatott adóforintokból) a propagandista meg éli az életét.

„Nézzük először, hogy néz ki egy sajtó-helyreigazítási per egy rágalomcunami esetén. Az aljas hazugságot jellemzően lehozza legalább nyolc médium: Origo, Pesti Srácok, 888, Lokál, Riposzt, TV2, közmédia és Magyar Idők, ezek közül többnek van online és nyomtatott változata is, mindegyiket külön kell perelni. A per előtt kell küldeni egy helyreigazítási felszólítást, amire ha 5-8 napon belül nem reagálnak, akkor 15 napon belül be kell nyújtani egy keresetet. Médiumonként külön-külön. Ezután 8 napon belül elvileg kitűzik az első tárgyalást – ha egyszerre jött le a hazugság az összes médiumban, akkor 8 napon belül lesz 8 tárgyalás.

Ha nem szabályszerű az idézés az idő rövidsége miatt, akkor az első tárgyalást követi egy másik, megint 8 napon belül, de ha túlterhelt a bíróság, akkor később. Ezt követően ha a tárgyaláson bizonyítási indítvány van, ami nem áll rendelkezésre (mondjuk meg akarják idézni azt a börtöntölteléket, akinek hazugságát terjesztik rólam), akkor a bíróság elhalasztja újra a tárgyalást. Ha nem szabályszerű az idézés, akkor az elhalasztott tárgyalást megint elhalasztják, majd végül születik egy ítélet. Én első fokon tulajdonképpen mindent megnyertem, de ugye ez nem jogerős, mindig fellebbeznek. (Sőt, olyan is megtörténik, hogy első fokon jogerős lesz egy ítélet, amit aztán később visszavonnak, mert kiderül, hogy az alperes átalakult, és ezért rossz alperesnek címezték az ítéletet – ez volt a TV2 egyik ügyében, amely kft.-ből zrt.-vé alakult, de erről a bíróság nem tudott. Ilyenkor a jogutód perbelépéséig megint várni kell.)

A másodfokú tárgyalást jellemzően egy-három hónapon belülre tűzik ki. Ott aztán csodák tudnak történni. Például különböző tanácsok eltérő ítéleteket hoznak lényegileg ugyanabban a kérdésben. Így történhet meg, hogy bár minden ítélet megállapította, hogy hazugság, hogy valaha találkoztam volna Portikkal, hogy nekem valaha ő utasítást adott volna, hogy pénzt kaptam volna tőle, vagy bármilyen formában valaha beszéltem volna vele, az egyik jogerős ítélet szerint nevezhető „Portiknak való dolgozásnak” az, hogy valakinek kinyomtattam pár interneten megjelent cikket, míg egy másik tanács szerint ez hazugság. Ez azonban nem akadályozza meg a bíróságot abban, hogy szerinte a sajtó leírhassa, hogy én Portik embere vagyok, hogy vele rendszeresen összejátszok. Így történhet meg az is, hogy a bíróság jogerős ítélete szerint leírható az is, hogy én Portik sofőrjével tüntetés szétverését terveztem volna – mert végülis a kifütyülés nevezhető a bíróság szerint szétverésnek. Csak azt nem tudom, hogy Portik sofőrje kicsoda, én őt honnan ismerem vagy mikor beszéltem volna vele bármiről. Mert hogy senkivel nem beszéltem a pártomon kívül a fütyülős akcióról.

No, de mégiscsak nyertem pert, a TV2-vel szemben jogerősen azt, hogy nem utasított, nem irányított engem Portik, nem adott nekem pénzt, és nem ő vette a sípokat a fütyüléshez. És mit hoz le az Origo és a TV2 erről az ítéletről? Azt, hogy a bíróság szerint jogszerűen mondható, hogy én Portik embere vagyok és rendszeresen összejátszom vele. A Magyar Idők legalább lehozta a teljes helyreigazítást, és nem hazudta el, hogy pert vesztett. Eddig ez az egyetlen, ahol valóban megtörtént a helyreigazítás, pedig számtalan perem van folyamatban, vagy lett éppen jogerős. És akkor még nem beszéltem azokról a terjesztett rágalmakról, amik éppen nem jutnak el hozzám, és így nem áll módomban perelni őket: a számtalan megyei lap, ingyen terjesztett propagandatermék és helyi kábel-tv-k általam fel nem fedezett adásai.

De 7 hónap után még mindig egy rakat per van folyamatban. Van olyan, amelyik újra első fokon kezdődik majd, mert az alperes nem volt szabályszerűen idézve, és ennek ellenére hozott ítéletet az elsőfokú bíróság. Van több olyan ügy, amelyikben másodfokra várok továbbra is, és még nincs is kitűzve tárgyalás.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha egyszer dolgoznod is kell majd, hogy éhen ne dögölj, nagy bajban leszel.

Petya, ha az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, tolj nekik egy kis gyorsítót!

Vagy magadnak valami szedatívat!

Az Együtt valószínűleg nem fog bejutni, mérni is alig lehet már őket. Ettől függetlenül Juhász még becsatlakozhat például a DK-ba.

pl. feltárta az ötödik kerületben folyó ingatlanpanamát.
ezzel juhász péter máris többet tett a magyar emberekért, mint a legtöbb politikus aki a parlamentben csücsül.

ja hogy polt péternek nem volt kedve eljárást indítani? hát tetszett volna kevésbé korrupt pártot megválasztani. tetszett volna tiltakozni az államapparátus megszállása ellen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés