A propagandára nem lehet válasz a sajtó vegzálása!

2017. május 25. 09:44
Diószegi Horváth Nóra
Kettős Mérce

Teljesen felesleges a propagandamédiát vegzálni – ha kiütéssel lenyomjuk az egyiket, jön helyette egy másik, és felveszi a fonalat. Ahhoz, hogy ezt a szörnyeteget lenyomjuk, a baj forrását kell megtalálni.

„Teljesen felesleges a propagandamédiát vegzálni – ha kiütéssel lenyomjuk az egyiket, jön helyette egy másik, és felveszi a fonalat. Ahhoz, hogy ezt a szörnyeteget lenyomjuk, a baj forrását kell megtalálni. Nem az újságírók fejéből pattan ki az a sok agyrém, Mészáros Lőrincek és Andy Vajnák (magyarán a Fidesz) kezében futnak össze a szálak. Ha tisztességes, független sajtót akarunk, olyan politikai környezetet kell teremteni, amiben ez megvalósulhat. Egyszerűbben: ha ezt a kormányt valaki leváltaná, okafogyottá válna a közmédiától a megyei lapokig ívelő propagandagyár működtetése is. Ez például lehetne a pártként fellépő Momentum kitűzött célja – kár, hogy helyette a 15 perces kétes hírnevet hozó akciót választották.

Nem bejárkálni, nem rossz példát mutatni, nem elhajtani az újságírót meg összeköpködi a kocsit. Nem lehet pusztán népszerűséghajhászásból úgy tenni, mintha elsőként mutatnánk rá a kormánypropaganda álságaira – hiszen ezt évek óta tesszük sokan. Küzdünk.

És ha a helyzet eszkalálódik, akkor mit nyerünk? Semmit. Ha a kormánypárti politikusok nem nyilatkoznak ellenzéki lapoknak, és ellenzéki politikusok sértegetik erre hivatkozva a kormánypárti médiát, az semmivel sem jobb, mint amikor az oviban azon megy a purparlé, hogy ki vette el először a körteformát a másiktól, és emiatt kinél lehet hosszabb ideig a piros dömper.

Mert ha az ország döntéshozói, és az erre a pozícióra ácsingózók ezen a szinten megrekednek, akkor mit várunk a néptől?

Vegyük észre: azzal, hogy a kormánypropaganda torz világképet sugároz, máris sikerült a gyűlöletet olyan szintre emelni, ami agresszióba torkollik.

Ugyanez igaz az EchoTV összeköpködött autójára, Halász Júlia kirángatására a nyilvános lakossági fórumról, és az Origo szerkesztőségében engedély nélkül lefilmezett újságírókra is.

Átléptünk egy határt, de még vissza lehet fordulni. Ehhez józan észre van szükség. Van ebből még valakinek?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://media.mandiner.hu/trackback/30330