A propagandára nem lehet válasz a sajtó vegzálása!

2017. május 25. 9:44
Diószegi Horváth Nóra
Kettős Mérce
Teljesen felesleges a propagandamédiát vegzálni – ha kiütéssel lenyomjuk az egyiket, jön helyette egy másik, és felveszi a fonalat. Ahhoz, hogy ezt a szörnyeteget lenyomjuk, a baj forrását kell megtalálni.

„Teljesen felesleges a propagandamédiát vegzálni – ha kiütéssel lenyomjuk az egyiket, jön helyette egy másik, és felveszi a fonalat. Ahhoz, hogy ezt a szörnyeteget lenyomjuk, a baj forrását kell megtalálni. Nem az újságírók fejéből pattan ki az a sok agyrém, Mészáros Lőrincek és Andy Vajnák (magyarán a Fidesz) kezében futnak össze a szálak. Ha tisztességes, független sajtót akarunk, olyan politikai környezetet kell teremteni, amiben ez megvalósulhat. Egyszerűbben: ha ezt a kormányt valaki leváltaná, okafogyottá válna a közmédiától a megyei lapokig ívelő propagandagyár működtetése is. Ez például lehetne a pártként fellépő Momentum kitűzött célja – kár, hogy helyette a 15 perces kétes hírnevet hozó akciót választották.

Nem bejárkálni, nem rossz példát mutatni, nem elhajtani az újságírót meg összeköpködi a kocsit. Nem lehet pusztán népszerűséghajhászásból úgy tenni, mintha elsőként mutatnánk rá a kormánypropaganda álságaira – hiszen ezt évek óta tesszük sokan. Küzdünk.

És ha a helyzet eszkalálódik, akkor mit nyerünk? Semmit. Ha a kormánypárti politikusok nem nyilatkoznak ellenzéki lapoknak, és ellenzéki politikusok sértegetik erre hivatkozva a kormánypárti médiát, az semmivel sem jobb, mint amikor az oviban azon megy a purparlé, hogy ki vette el először a körteformát a másiktól, és emiatt kinél lehet hosszabb ideig a piros dömper.

Mert ha az ország döntéshozói, és az erre a pozícióra ácsingózók ezen a szinten megrekednek, akkor mit várunk a néptől?

Vegyük észre: azzal, hogy a kormánypropaganda torz világképet sugároz, máris sikerült a gyűlöletet olyan szintre emelni, ami agresszióba torkollik.

Ugyanez igaz az EchoTV összeköpködött autójára, Halász Júlia kirángatására a nyilvános lakossági fórumról, és az Origo szerkesztőségében engedély nélkül lefilmezett újságírókra is.

Átléptünk egy határt, de még vissza lehet fordulni. Ehhez józan észre van szükség. Van ebből még valakinek?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kár keseregni a "propagandán" : minden újságnak van irányultsága . A kiegyensúlyozottság az olvasóban/hallgatóban van , aki ítél . A durván elfogult tudósítások pedig önmaguk kárára szolgálnak , mert ezeket nem veszik komolyan . Ha pedig rágalmazás/hamisítás van , akkor lehet perelni .

Tizszer leirta azt a szot, hogy propaganda x 10, a kreativitasat pedig a kormanyszenny formedvenyszo volt hivatott megjeleniteni.

Ez lenne a receptje a nagyvonalu, partatlan, fuggetlen, demokratikus, melto, meltanyos es mindenfele joval megaldott ellenzeki sajtomegszolalasoknak? Hogy ki tudja egy cikkbe legtobbszor bepapagajkodni azt a szot, hogy propaganda? De hat eppen az a propaganda! Ez a folyamatos sulykolasa a dolgoknak.
A szerencse az, hogy az olvaso, ha akarja, eszreveszi, hogy eppen agymosast vegeznek rajta. Mindent rossznak mutatnak, mindenkit kifiguraznak, es eppen igy, mert sokat, mindent markolnanak, keveset fognak.
Emlekszem, hogy annak idejen is uldoztek a fuggetlen ujsagirok az egeszsegugyben szefeket almodo Horvath Agnest, a mocsarat lecsapolo Kokat, aki errol nem kerdezte meg a bekakat; az aramot a gyaraba engedmenyesen vevo miniszterelnokot, az akkori ellenzeki ujsagok elleni bojkottra felszolito ugyanazt a miniszterelnokot es...
Ja, nem is.

Ilyen alapon a teljes médiát propagandának lehet minősíteni. A Kettős Mércét is. Tessék csak előszedni, hogy mennyi esetben kellett helyreigazítást közölniük, és mennyiszer kellene közölni, ha minden esetben bíróság által elrendelt helyreigazítást kellene közölniük, amikor valótlanságokat, vagy féligazságot közölnek.

Ilyen például:

"Tudatjuk tisztelt olvasóinkkal, hogy a 2017. március 16.-án, a Kettős Mérce blogon közzétett „Így irányítja Szegedet Botka László, Orbán Viktor kihívója” c. bejegyzés a Lapcom Zrt. média- és kiadóvállalat irányába jogsértő állításokat fogalmazott meg. A bejegyzés kapcsán a Kettős Mérce blog szerkesztősége sajnálatát fejezi ki a Lapcom Zrt. felé az esetleges sérelemokozás miatt. Ezen közleményünket a fent említett bejegyzésben is elhelyeztük:

Valótlanul állítottuk hogy a Délmagyarország közszolgálati média, ezzel szemben a Délmagyarország piaci médiatermék

Valótlanul állítottuk, hogy Délmagyarország példányszáma 70 ezer

Valótlanul állítottuk, hogy Kóti Zoltán, a Délmagyarország jelenlegi főszerkesztője, újságíró és hogy cikket írt volna a Tükörbe.

Valótlanul állítottuk, hogy V .Fekete Sándor a Délmagyarországnál dolgozik

Valótlanul állítottuk, hogy, a Szegedi Tükör a Délmagyarország saját szerkesztett tartalma, ezt valójában bérmunkában készitik a Lapcom munkatársai, a megrendelő igényei szerint

Budapest, 2017. május 4."
http://kettosmerce.blog.hu/201..

A többinek a közlését meghagyom a szerzőnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés