Mi lenne, ha felelősségre vonhatnánk a közgazdászokat, amikor elfuserálnak valamit?

2017. október 5. 22:58

Dean Baker
The Guardian
Az emberek mindig azt hiszik, hogy viccelek. Amint rájönnek, hogy komolyan mondom, azt hiszik megőrültem, vagy gyűlölködő vagyok.

„Tegyük fel, hogy a tűzoltóságunk tele van gyakorlatlan, inkompetens alakokkal, akik nem tudják, hogyan kezeljék a tűzoltótömlőt. Ez elég kellemetlen fejlemény lenne, de általában nem válna számunkra nyilvánvalóvá, mert ritkán látunk nagy tüzeket. A tűzoltóság alkalmatlansága csak egy nagy tűzesetnél derülne ki, amikor számos szükségtelen haláleset és pusztítás történne. Alapvetően ez a modern közgazdaságtan története. (...)

Javasoltam, hogy azok a közgazdászok, akik rosszul végződő szakpolitikai ajánlásokat tesznek, vagy akik nem látják az olyan több billió dolláros lakáspiaci buborékok felépülését, amelyek összeomlása magával ragadja a gazdaságot is, a karrierjükkel fizessék meg ennek az árát. Az emberek mindig azt hiszik, hogy viccelek. Amint rájönnek, hogy komolyan mondom, azt hiszik megőrültem, vagy gyűlölködő vagyok.

Az érzelmeket félretéve, hadd beszéljek csak a közgazdaságtanról. Ha van egy szakma, amelyben embereket azért jutalmazunk magas fizetésekkel és karrierük felívelésével, hogy ugyanazt mondják amit mindenki más, és sosem szembesülnek semmilyen következménnyel, még ha kiderül is, hogy az elfogadott bölcsesség hamis volt, akkor a közgazdászokra is úgy kellene néznünk, mint a cikk elején említett tűzoltókra. Nem alkalmasak a munkájuk végzésére, és egyetlen reményünk, hogy nem látunk több nagyobb tüzet.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés