Egységesítenék a személyes dokumentumokat az Unió területén

2018. augusztus 6. 13:53
Az Európai Bizottság egy új javaslatot nyújtott be az uniós döntéshozóknak, amelynek értelmében a tagállamok lakóinak egységesíteni kellene a személyigazolványait és más személyes dokumentumaikat is. A jogszabálytervezet létjogosultságát azzal magyarázzák, hogy jelenleg 181 különböző lakcímkártya variáció és 86 darab személyi igazolvány típus létezik az az EU területén.

A Bizottság indítványa kiemelte, hogy a megnövekedett biztonsági kockázat miatt igencsak égető probléma lenne ezen dokumentumok felülvizsgálata, hiszen az uniós jog ezekkel az igazolványokkal kapcsolatban még minimum elvárást se támaszt. Az unió területét érintő ki- és belépés így sok esetben ellenőrizhetetlenné válnak, hiszen a sztenderdek és a formai előírások hiánya sok esetben visszaélésekhez vezethet mind a tagállamok lakosai, mind a harmadik országból érkezők körében.
 
Az előterjesztés kiemeli, hogy az egységesítés és jogi szabályozás EU-s szinten az útlevelek esetében már megvalósult, de a személyek szabad mozgásához való jog szerves részeként a személyigazolványok és lakcímkártyák egységesítése is elhanyagolhatatlan. Az intézkedés által egyszerre növekedne az unió biztonsági helyzete és egyre egységesebbé is válnának a személyes iratokra vonatkozó EU-s regulációk.

(European Commission)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Személyazonosság és lakcímkártya a konföderációhoz.

Jut eszembe.

Ha megvalósulna az USA mintájára a szövetség, mi lenne a neve?
?????
ISIÁSZ

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés