Kölcsönösen kiutasította egymás konzulját Norvégia és Lengyelország

2019. február 12. 16:39
2019. február 11-én Norvégia külügyminisztériuma nem kívánatos személlyé nyilvánította az oslói lengyel konzult. Sławomir Kowalskinak egy hetet adtak arra, hogy elhagyja Norvégiát. Válaszul Szymon Szynkowski vel Sęk külügyi államtitkár bejelentette, Lengyelország is kiutasítja a varsói norvég konzult.

A norvég hatóságok persona non gratává, azaz nem kívánatos személlyé nyilvánították Sławomir Kowalskit, Lengyelország oslói konzulját a napokban. A Reuters értesülései szerint a lengyel diplomata viselkedése számos ügyben nem volt összeegyeztethető státuszával. A norvég külügyminisztérium állításai szerint sokszor előfordult, hogy a konzul akadályozta az oslói hivatalok munkáját, illetve a helyi hivatalnokokkal szemben sem diplomáciai rangjának megfelelően viselkedett. A norvég média állítása szerint Kowalski többször is vitába keveredett a helyi gyermekvédelmi hivatallal, ahol a Norvégiában élő kiskorú lengyel állampolgárokról és családjuk helyzetéről döntöttek.

Szymon Szynkowski vel Sęk lengyel külügyi államtitkár így fogalmazott az ügy kapcsán egy Twitter bejegyzésben: „Ez egy rendkívül nehezen igazolható döntés. Az egyetlen lehetséges döntés ebben a helyzetben a kölcsönösség elvének követése, amit haladéktalanul végre is kell hajtanunk.” Ennek megfelelően Lengyelország is nem kívánatos személlyé nyilvánította a varsói norvég konzult, és az ország azonnali elhagyására szólította fel. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az eset kapcsán elmondta, hogy Varsó ezután is kiáll a külföldön élő lengyelek jogaiért. 2016-ban Sławomir Kowalskit az év konzuljának választotta a lengyel külügyminisztérium áldozatos munkájának elismeréseképp. Körülbelül 150 családnak segített abban, hogy a gyermekfelügyeleti jogot megtarthassák a Norvégiába költözött lengyel szülők, ugyanis a helyi hatóságok családvédelmi gyakorlata miatt sokszor különösebb indok nélkül választják el a gyermekeket családjuktól.

 

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés