Óriási anyagi bukták a világbajnokságok

2022. november 26. 18:42

A statisztikák szerint az elmúlt ötvenhat év 14 foci VB-jéből mindössze egy volt nyereséges a rendező ország számára. Az orosz.

2022. november 26. 18:42
null

Azt tényleg nem lehet állítani, hogy Katar bármin is spórolt volna az idei foci világbajnokság megrendezése kapcsán. Tizenkét éve készül a mostani pillanatokra, ez alatt az idő alatt pedig

megközelítőleg 300 milliárd dollárt áldozott a futballünnep infrastruktúrájára

és a másfél millió látogatóval megrendezett játékok csillogó lebonyolítására. Katar arra számít, hogy a verseny önmagában 17 milliárd dollárnyi hasznot hoz, az újonnan felépített szállodák, éttermek és közlekedési infrastrukturális projektek pedig a VB után is termelni fogják a bevételt. Ide tartozik természetesen az a vadonatúj metróvonal, amit kifejezetten a játékok miatt építettek. A stadionok kérdése más tészta: hogy mit kezd az ország ennyi vadiúj, óriási méretű hodállyal a jövőben, az még szorgos tervezést igényel.

A VB-re kiépített létesítmények jövőbeli szerepe azért is kulcsfontosságú, mert

világbajnokságot rendezni anyagilag nem a leghálásabb feladat.

Vagy inkább borítékolható veszteség. Tulajdonképpen az összes kiadás a házigazda országot terheli, a bevétel nagy részét ellenben a FIFA vágja zsebre. A bevétel legnagyobb része, ami a jegyeladásokból, a reklámokból, a szponzorpénzekből és a közvetítési jogdíjakból összejön, a szervezet számláján landol. Ő aztán a pénz nagy részét megtartja, egy szeletét pedig átutalja a tornán részt vevő országok nemzeti válogatottjának. A szervező ország pedig szétnéz a játékok végeztével a romokon, és megvakarja a fejét.

A Lausanne-i Egyetem kutatói megvizsgálták az 1964 óta rendezett világversenyek (beleértve az olimpiákat is) megrendezése kapcsán a játékokra fordított összegek és a házigazda ország bevételeinek mutatóit. Az eredmény több mint lelombozó:

a 36 gigaeseményből 31 hozott veszteséget.

A foci világbajnokságokra vetítve a helyzet még siralmasabb. 1966-tól 2018-ig tizennégyet rendeztek, ebből összesen egy volt nyereséges, az Oroszországban rendezett legutóbbi (a mexikói VB adatai csonkák, így nem tekinthetőek hivatalosnak), amely 235 millió dolláros többlettel zárt. Ez 4,6 százalékos költségmegtérülést jelent, amely még mindig nem ad okot hurráoptimizmusra.

Forrás: The Economist
Forrás: The Economist

A statisztika készítői a helyszíni infrastrukturális adatokkal dolgoztak, azaz azt vizsgálták, mennyibe került egy-egy stadion építése vagy mekkora összeget emésztett fel a logisztika. Arra a következtetésre jutottak, hogy az infrastrukturális projektek egy része hosszabb távon jövedelmezőek lehetnek a rendező országnak, ám pusztán az új stadionok és komplexumok építésével egy adott helyszínen ritkán indítanak be gazdasági fejlődést. 

Nem véletlen, hogy egyre kisebb a tülekedés a rendezés jogáért. Míg a 2016-os nyári olimpia kapcsán például még hét város versengett a megtiszteltetésért, a 2024-esre már csak ketten.

Egy világverseny lebonyolítása olyan anyagi áldozatot követel a házigazdától, amely még a sportvilág brutális anyagi közegében is kiugróan magas.

Összehasonlításképpen: Nagy-Britanniának az 1966-os világbajnokság (2018-as árakon) futballistaként nagyjából 200 000 dollárjába került (akkor még tizenhat nemzet csapata játszott, szemben a mostani harminckettővel), 2018-ban ez a szám már 7 millió volt. Vegyük hozzá, hogy míg a britek egyetlen új stadiont sem építettek, addig Katar hetet is. 

Sokan úgy tartják, a futball világbajnokság megrendezése elsősorban a presztízsről és a házigazda ország PR-járól szól, nem pedig az anyagi haszonszerzésről. Ha innen nézzük, akkor Katar most különösen rosszul jár.  Az elmúlt hetek, hónapok botrányai, a heves tiltakozások és a politikai szintre emelt kritikák nagyobb bepillantást engedtek a sivatagi hófehér függönyök mögé, mint azt a katariak szerették volna.

Nyítókép: a katari labdarúgó-világbajnokság megnyitóünnepsége az al-hori al-Bajt Stadionban 2022. november 20-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hasadt Tölgy
2022. november 28. 07:41
Egy jó VB sokat hoz a konyhára. Idő lenne elkezdeni sorolni, hogy miért. Ha persze vki azt nézi, hogy az alatt az egy hónap alatt visszajön-e a bevétel, hát nem feltétlenül. Így persze, házat sem érdemes hőszigetelni, az is csak kb 5-10 év múlva kezdi visszafialni a befektett munkadíjat. Egyébként ne rendezzünk semmit, ne is focizzunk. Sőt, kapcsoljuk le a közvilágítást, zárjunk be mindent.
Láncfűrészes Attasé
2022. november 28. 07:40
Eddig is lehetett tudni, hogy presztízsberuházások, amikor viszik a pénzt ezerrel. A katari vb is jó nagy állatság volt. Szóval óriás bukta, ja. Kivéve, ha a ZÁÉV, az Opus, Market Zrt. stb. igazjócégek kapnak megrendelést a stadionok megépítésére. Akkor azért emberek! Halljátok kendtek, hirtelen nyereséges lesz minden megalomán rendezvény, pláne az olimpia is! És nagyon kell, mert csak, majd arról is ír cikket az, akitől rendelik a megrendelői. Igaz, hogy alap dolgokra nincs pénz, de hát itthon is sok helyen ott áll a BMW az udvaron a THM-re, még ha be is ázik a tető.
Akitlosz
2022. november 28. 07:40
A világversenyek célja a közpénzek eltüntetése, a korrupció öntözése özönvíznyi pénzzel. Pénztemetőként üzemel. Miért kell 4 évente 2 két hétnyi használat kedvéért 300 milliárd dollárnyi infrastruktúrát kiépíteni, s lefizetni a döntéshozókat? Az olimpiának MINDIG Görögországban kellene lennie, mindig ugyanott, így elegendő lenne egyetlen infrastruktúra, ráadásul az ki is lenne használva. A labdarúgó és egyéb VB-knek is teljesen felesleges folyton máshol rendeződniük. Snooker VB. minden évben van. Mindig ugyanott. Így nem drága, és nem kell hozzá korrupció. A sport célja a közpénzek eltüntetése, hogy ne is keresse senki, hogy hova tűnt!
az ember
2022. november 28. 07:40
Ez nagyon szűklátókörű megközelítés. Ne építsünk semmit, ne rendezzünk semmit, kábé ez az üzenet, ami nonszensz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik