Folytatjuk!

2014-08-06 16:17:48

Sebes György
Népszava
A hazai baloldalnak sem ereje, sem indíttatása nincs az összehangolt akciókra. Ebben a helyzetben tovább készítjük a lapot. Amíg van rá lehetőségünk, maradunk a piacon.

„Az állami hirdetések szinte teljesen elfogytak (aki ilyeneket akar látni, üsse fel a Magyar Nemzetet és a Magyar Hírlapot), de emellett eredményesnek bizonyult az állami megfélemlítés is. A baloldallal egyébként szimpatizáló reménybeli mecénások vagy üzletemberek azért nem támogatnak bennünket, mert attól tartanak, a hatalom ezt sokszorosan megtorolná. Kétségkívül igazuk van azoknak az újságíróknak is, akik nemrég egy tévéműsorban - lapunk helyzete kapcsán - fejtegették, hogy jó újságot kell csinálni, akkor majd jön a pénz. Igyekszünk persze tartani a színvonalat, ugyanakkor azonban az utóbbi több mint négy évben sorozatosan azt tapasztaltuk, hogy a példányszám vagy a minőség egyáltalán nem számít, amikor a pénzről van szó. Többet nyom a latban, hogy nem engedünk elveinkből, továbbra is baloldali újságot készítünk és változatlanul kritikusak vagyunk a kétharmaddal szemben. Isszuk is a levét.

Továbbá annak is, hogy a baloldal pártjai ott tartanak, ahol. A folyamat természetesen nem most, de még csak nem is az előző, 2010-ben elvesztett választás nyomán kezdődött. 2002 után a Fidesz következetesen felépítette és kistafírozta sajtóbirodalmát. A nevezetes »emútnyócév« után már csak a közmédiát kellett megszerezniük, hogy szinte mindent uraljanak. Eközben az MSZP azzal sem tudott mit kezdeni, ami megmaradhatott volna mellette. Kormányon és ellenzékben is kedvelték, ha a velük szimpatizáló sajtótermékek nyíltan támogatják politikájukat és embereiket, ám amikor a legnagyobb szükség lenne a segítségükre, hogy a Népszava megmaradhasson, már készséggel elfelejtik: hasábjainkon fórumot kaptak minden időben és helyzetben. Akik haszonélvezői voltak annak a propagandának, amit lapunkban is kifejthettek, elfordultak tőlünk. Napjainkban nem érzik erkölcsi kötelességüknek, hogy segítsenek megmenteni a nehéz helyzetben lévő újságot. A jelek szerint az itáliai példának ez a része ragadós...

A kétharmad ténykedése elleni nemzetközi tiltakozás hatástalan. Hiába ír az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes arról, mennyi kárt okoz a médiának a Fidesz, a kormány lesöpri érveit. Megteheti. Washingtonban - politikusok és újságok - hiába figyelmeztetnek rá, nem lesz jó vége annak, ami itt van, ők a kormány elleni nemzetközi összeesküvés részei. A hazai baloldalnak sem ereje, sem indíttatása nincs az összehangolt akciókra.

Ebben a helyzetben tovább készítjük a lapot. Amíg van rá lehetőségünk, maradunk a piacon. Olvasóink számíthatnak ránk, ahogy - a jelek szerint - mi is csak önökre számíthatunk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.