Milliókba kerül az MSZP-nek a párt új lapja

2015-05-18 12:55:53
A Népszabadság Online szerint 6-7, terjesztéssel együtt akár 10 millió forintba is kerülhet a szocialistáknak az MSZP tervezett, 300 ezres példányszámú újságjának elindítása. Mindezt részben a székházuk eladásából tervezik finanszírozni – árulta el a NOL-nak Gőgös Zoltán. A tervek szerint még idén elindulna a lap, a korábban már használt Balegyenes néven.

A hónap elején az Index információira hivatkozva már megírtuk, hogy ingyenes lap kiadását tervezi az MSZP. Ezúttal Népszabadság Online szolgált újabb információkkal az ötletről. Úgy tudják, az újság kiadása 6-7 millió forintba kerülhet a pártnak, ráadásul a terjesztéssel együtt akár tízmilliós költségvetéssel is számolhatnak.

A NOL azt írja, felmerült, hogy a költségkímélés érdekében a terjesztést inkább maguk oldanák meg, ám ezzel a pártban sokan nem értenek egyet. Kérdésükre Gőgös Zoltán közölte, még nincs pontos költségvetés, a kiadvány terve egyelőre egy elvi döntésen alapszik. Azt is elmondta, hogy az anyagi hátteret részben a Jókai utcai székház értékesítéséből kívánják megteremteni. 

Az elképzelés szerint még idén elrajtolna a Balegyenes – jelenleg ez az elnevezés tűnik a legesélyesebbnek. Korábban már jelent meg ilyen névek MSZP-s kiadvány, amely a párt hírleveléből alakult ki, még Mesterházy Attila elnöksége idején. A többezres példányszámú, nyolc oldalas sajtóterméket fele részt központilag, fele részt területi szinten szerkesztették, és eleinte a terjesztést is a regionális szervek intézték. Mivel ez a modell nem működött, később postai úton juttatták célba, így viszont drágának bizonyult a működtetés. A Népszabadság informátora szerint ez utóbbi nagyban hozzájárult a lap megszűnéséhez.

És ahhoz is, hogy a párton belül most többen ellenzik az új, 300 ezres példányszámú ingyenes újság ötletét. Ők úgy vélekednek, inkább a közösségi médiában kellene erősíteni, ami egyébként jóval kisebb összegből kivitelezhető. A Népszabadság cikke példaként említi, hogy a jelenlegi pártelnök, Tóbiás József oldalát 18 ezren kedvelik a Facebookon, míg elődjéét, Mesterházy Attiláét – a választási kampánynak köszönhetően – 218 ezren.

Az ötlet ellenzői azzal is érvelnek, hogy az új Balegyenes csak egy szóróanyag lenne, ellentétben a konkurenciának tekintett Hazai Pályával, amely a Jobbik ingyenes lapja, és amely valódi újságként funkcionálva például művészekkel, ismert emberekkel közöl interjúkat.