A törölt bekezdést én vettem ki, nem a 444

2015-10-02 14:32:27

Plankó Gergő
Fent és Lent
Nincs bénább az újságírók körében egyébként elég gyakori szokásnál, hogy osztunk mindenkit, aztán megsértődünk, ha mi kapjuk meg ugyanezt. Egy olyan hangvételű újság, mint a 444 szerzője pláne számítson erre.

„Sziasztok!

Plankó Gergő vagyok a 444-től, írtatok egy cikkemről, illetve a végéről kivett bekezdésről.

Egyrészt azt szerettem volna tisztázni, hogy én vettem ki, nem a 444. Másrészt arra gondoltam, leírom az esetet, mert talán érdekelhet titeket, ha kíváncsiak vagytok az online újságírás dolgaira.

Az egész egy hibából indult. Amikor készen voltam a cikkel, átolvastam, és nem tetszett a vége. Felesleges nagyotmondásnak tűnt, pláne egy olyan cikk végén, amiben éppen a helyzet árnyaltságát igyekeztem bemutatni. És úgy éreztem, az 5-ös pont többi része a konkrét példákon keresztül éppen eléggé leírja, amit mondani akarok, nincs szükség még egy odakent publicisztikai fordulatra, amit ebben a formában, ebben a cikkben nem tudok kellően alátámasztani. A helyzetről akartam írni, nem leegyszerűsítő általánosságokkal dobálózni a nyugatról, bármennyi igazság is lehet benne. Úgyhogy kivettem, majd véletlenül nem mentettem el a változtatást, és ezzel együtt jelent meg. De ez tényleg mindegy, a lényeg, hogy én elrontottam, idáig ez igazból csak rám tartozott volna, innentől lesz az olvasó ügye is.

Amikor később láttam, hogy kint van az oldalon a cikk, és benne maradt, el kellett döntenem, mi legyen.

Ha ténybeli hiba van egy már megjelent cikkben, amit kijavítok, azt igyekezni szoktam jelezni, mint például itt: http://444.hu/2014/09/11/az-egyesult-allamok-sziriaban-is-bombazni-fog/

Egy ilyen szubjektív szöveggel kicsit más a helyzet. Itt szerintem azt kell mérlegelni, lényegesen megváltoztatja-e a szöveg tartalmát a módosítás. Én pedig úgy éreztem, ha kiveszek a cikk végéről egy ilyen okoskodást, de az 5-ös pont többi része változatlan marad, nem veszek el lényeges dolgot a tartalomból, viszont kerekebb lesz a szöveg.

Ennyi történt. Abba természetesen egyáltalán nem szeretnék beleszólni, hogy ti ezt hogyan értelmezitek, vagy politikai üzenetnek tartjátok-e. Engem személy szerint nem is bánt – nincs bénább az újságírók körében egyébként elég gyakori szokásnál, hogy osztunk mindenkit, aztán megsértődünk, ha mi kapjuk meg ugyanezt. Egy olyan hangvételű újság, mint a 444 szerzője pláne számítson erre. Szóval ezzel szerintem nincs semmi baj.

Tényszerűen csak annyit akartam mondani, hogy nekem nem tetszik eléggé ez a bekezdés, én vettem ki, és nem biztos, hogy ez volt a jó döntés, de tudom vállalni.

A legjobbakat

Plankó Gergő”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.