Őrizetbe vettek két magyart Romániában egy hamis brit tévériport miatt

2016-08-12 11:26:10
Fegyvercsempészésről akart riportot forgatni a brit Sky News, ezért kétezer eurót fizettek egy magyar vadász unokatestvérpárnak és román ismerősüknek, hogy maszkban szerepeljenek az egyébként legálisan tartott vadászfegyvereikkel a felvételeken. A román terrorizmus elleni ügyészség mindhármójukat őrizetbe vette őket hamis információ terjesztése, szervezett bűnözés és lőfegyverrel való visszaélés gyanúja miatt.

Őrizetbe vette a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) Pántics Attila-Csabát, Pántics Leventét és Szanto Aurelian-Mihait, akik maszkban, de legálisan tartott vadászfegyvereikkel szerepeltek a brit Sky News fegyvercsempészésről szóló riportjában. A DIICOT hamis információk terjesztésével, szervezett bűnözői csoport létrehozásával, és fegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel gyanúsítja őket – írja a Népszabadság.

A Sky News vasárnap leadott ötperces riportja szerint román bűnbandák gyakorlatilag korlátlanul csempésznek ki fegyvereket Ukrajnából és azokat bárkinek eladják, legyen az bankrabló vagy terrorista. A riporthoz a Charlie Hebdo merényletről készült vágóképeket használtak, saját felvételeiken pedig maszkos férfiak szerepeltek fegyverekkel és egy terepjáróval.

A fegyverekről hamar megállapította az ügyészség, hogy azok legálisan tartott vadászfegyverek, és a terepjáró alapján tudtak eljutni az érintett erdélyi magyarokhoz. Kiderült: a Sky News egy évek óta Angliában élő román férfi, Szanto Aurelian-Mihai közvetítésével jutott el Pánticsékhoz, miután arra kérték, segítsen alanyokat találni a fegyvercsempészes riportjukhoz.

A három férfinak összesen kétezer eurót adott a Sky News, Szanto ebből ezret osztott meg Pánticsékkal. Cserébe el kellett játszaniuk, hogy ők a fegyvercsempészek: az újságírók megmondták nekik, hogyan legyenek felöltözve, és a párbeszédeket is megírták. A britek sürgetésére az erdélyiek beszereztek egy UM Sadu típusú félautomata fegyvert is, amely ránézésre azonos az AK 47-essel, viszont sorozatlövésre nem alkalmas.

Szanto azt állítja: a Sky News azt ígérte, hogy a felvétel végén bemondják majd, hogy az fikció volt. Ezt az ügyészség szerint az is alátámasztja, hogy Szantoval a helyszínen közölte a stáb, hogy neki is szerepelnie kell a riportban. A magyar vadászokat arra is megkérték az újságírók, hogy a felvételeken románul beszéljenek.

A román hatóságok az újságírókat is kihallgatták: a Hotnews szerint nem kizárt, hogy ellenük is eljárás indul. A DIICOT szerint a riport készítői azt a hamis látszatot keltették, hogy a román állam nem tud vagy nem akar a fegyvercsempészet ellen fellépni.

Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna, és azt állítja: igazi fegyverkereskedőkkel beszélt.

 

Fotó forrása: Facebook