10 érv a cölibátus mellett

2017-03-08 20:13:44
Máté-Tóth András
SzemLélek
A cölibátus pimasz. Mert dacol a szokásos gondolkodással és magatartással. Még hogy csak csúcsteljesítményű szexbajnokok lehetnek boldogok és tehetnek boldoggá másokat? Milyen egysíkú...

6. A cölibátus pimasz

Mert dacol a szokásos gondolkodással és magatartással. Még hogy csak csúcsteljesítményű szexbajnokok lehetnek boldogok és tehetnek boldoggá másokat? Milyen egysíkú... A cölebsz ember orron fricskázza a szokványos követelményeket, s kacsintva éli alternatív életét.

7. A cölibátus természetes

Éppen úgy, mint a családos életforma. Sőt, talán éppen azok, akik a cölebsz élet természetellenességéről beszélnek, azok pártolják, sőt, követelik az alternatív párkapcsolatok jogi, esetleg vallási szentesítését. A cölibátus természetes alternatíva.

8. A cölibátus feminista

A cölebsz életet élők között a legtöbben szerzetesnők, ők a cölibátus női arcai. Európában és Amerikában sok-sok szerzetesnő követel az egyházon belül hasonlókat, mint azon kívül a feminista mozgalmak. Női szemmel olvassák a Bibliát, bírálják a klerikalizmust és szót kérnek az asztaloknál, ahová nem tesznek széket számukra.

9. A cölibátus férfias

A férfié mindenképpen. A közösség irányítója és menedzsere, tanít és megvéd. Minderre a cölibátus női képviselői is alkalmasak, ez vitán felül áll (lásd az előző pontot). S bár Jézus tiltotta, hogy tanítványai atyának szólíttassák magukat, azért a cölebsz pap jelenléte a közösségben sokszor atyai – egy olyan világban, ahol sokan joggal kérdezik, hol vannak az apák.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.