110 millió euróra büntette a Facebookot az Európai Bizottság

2017-05-18 11:50:26
A Facebooknak azért kell megfizetnie a 34 milliárd forintnak megfelelő összeget, mert a „félrevezető és téves információkat” közölt a WhatsApp felvásárlásakor.

110 millió eurós (34 milliárd forint) pénzbírság megfizetésére ítélte az Európai Bizottság a Facebookot, arra hivatkozva, hogy az amerikai vállalat „félrevezető és téves információkat” közölt a WhatsApp üzenetküldő szolgáltató 2014-es felvásárlásakor – jelentette be a testület csütörtökön.

A bizottság elsősorban azt kifogásolja, hogy az érintettek azt állították a felvásárlás versenyjogi vizsgálatakor, hogy „nem képesek automatikusan összekapcsolni ugyanazon felhasználó Facebook- és WhatsApp-fiókjait”, később azonban ezt lehetővé tették, és az EB szerint már korábban is tudhatták, hogy ez technikailag lehetséges.

A döntés világos jelzést küld a cégeknek, hogy a vállalati fúzióknál az uniós szabályoknak mindenben eleget kell tenniük, ide értve a helyes információk megadására vonatkozó kötelezettséget is – közölte Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos, a büntetést „arányosnak, de elrettentőnek” nevezve.

(MTI)