A kozmosszal való létezés élménye

2020. augusztus 13. 01:50

Reigl Judit 2020. augusztus 7-én hunyt el Franciaországban.

2020. augusztus 13. 01:50
Kéri Gáspár
Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts
Fotó: Kálmán Makláry Fine Arts

Az utóbbi másfél évtized egyik nagy ajándéka Reigl Judit tündöklésszerű megjelenése volt a honi és a nemzetközi képzőművészeti színtéren. A Franciaországból hazalátogató festőművész már túl volt a nyolcvanon, amikor első retrospektív kiállítása 2005-ben megnyílt a Műcsarnokban. Addig viszonylag kevesek által ismert festményei egy szempillantás alatt tették ismertté nemcsak itthon, de külföldön is, amiben fontos szerepe volt Makláry Kálmán galériájának.

A későn jött ismertség Reigl esetében azért is különös, mert olyan életműről van szó, amely a szürrealizmustól az absztrakt expresszionizmusig szervesen illeszkedik kora jelentős festészeti tendenciái közé. Művei ma már megtalálhatók a New York-i Guggenheim Múzeum, a párizsi Georges Pompidou Központ és a londoni Tate Modern gyűjteményében, festményei a hazai és a külföldi aukciókon rekordárakon kelnek el. Pályája indulásakor a kenyérnél és a víznél is többet jelentett számára a Római Magyar Akadémia háború utáni ösztöndíja azzal, hogy odakint két és fél ezer év kultúrájával szembesült.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!