Valóság nagybátyám

2021. július 14. 10:10

A magyar baloldal, az ígéretek és a valóság.

2021. július 14. 10:10
Knopf Alexandra

„Elutazott tőlünk családunk egyik tagja, / akit oly hőn szerettünk, / egy Valóság nevű nagybátyám. / Sajnos már nincsen velünk, / levelet ír csak nekünk” – énekelte Valóság nagybátyám című dalában Cseh Tamás. Valahogy ezek a sorok jutnak az eszünkbe, amikor vetünk egy pillantást Karácsony Gergely Facebook-huszárkodására, Jakab Péter igazi, hús-vér magyar melóssal való találkozására vagy arra, amikor Gyurcsány Ferenc arról értekezik közösségi oldalán, hogy lehet a szeretet nyelvén is politikai küzdelmet folytatni.

A minap Budapest főpolgármestere közösségimédia-oldalán azon hisztériázott egy sort, hogy szerinte a „fideszes trollok” megkapták a párttól a legújabb feladatot: a jövő évi választás kapcsán most adóemeléssel kell riogatni. A helyzet azonban úgy fest, hogy a „fideszes trollok” nem tudnak mást tenni, mint hogy mérleget vonnak a baloldali pártok nyilvánosságra hozott programjaiból, az elmúlt évek állásfoglalásaiból és korábbi kormányzásuk tapasztalataiból. Hiszen mindezekből kiderül, milyen politikát kívánnak folytatni, ha újra hatalomra kerülnek – még ha ők nem is mindig akarják bevallani, mire számíthatunk. Ha úgy tetszik, az összellenzéki kormányprogram elkészült, de néhány részlet kidolgozása még várat magára.

Az első és talán legfontosabb, amit a főpolgármester büszkén ki is kért magának, az az adóemelések politikája. Nem titok ugyanis, hogy a baloldal kormányzása esetén progresszív adórendszert vezetne be, állítása szerint körülbelül 30 százalékos felső adókulccsal. Hogy ez mit jelent? Kiindulópontnak a szocialista­–liberális kormányzás utolsó lezárt adóévét, 2009-et tekinthetjük, amikor is 32 százalék volt a személyi jövedelemadó felső mértéke. Az pedig, hogy ez az adómodell kizárólag „az adófizetők pénzén élősködő” gazdagoknak jelent majd adóemelést – ahogy azt a főpolgármester állítja –, egész egyszerűen nem állja meg a helyét, mivel jól emlékszünk még: hogy, hogy nem, a középosztály is „belecsúszott” a magasabb kulcsba. A progresszív adórendszerrel kapcsolatos további kritika, hogy visszatartja a teljesítményt, és bünteti a többletmunkát, ami végső soron a gazdaság működését veti vissza. Karácsony Gergely ráadásul 10 százalékponttal 19 százalékra emelné a társasági adó mértékét, ami brutális elvonást jelentene a magyar vállalkozásoknak, és veszélyeztetné a munkahelyeket.

A baloldal szerint a gyermekvállalást támogatni tízmilliókkal nemcsak rossz ötlet, hanem teljesen életidegen koncepció”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!