Emlékezés Mádl Dalmára – „Mi voltunk az angyalok…”

2021. november 01. 07:00

Férjével közös álmuk volt egy olyan korban élni, amikor az eszmei, politikai nézetkülönbségek nem faragnak ellenséget a régi barátokból, nem szaggatnak szét családokat, nemzeteket, hanem mindenki a maga módján az ország előbbre jutásán munkálkodik.

2021. november 01. 07:00

Varga Judit írása a Mandiner hetilapban.

Magyarország kormánya fájdalommal értesült arról, hogy Mádl Dalma, Mádl Ferenc köztársasági elnök özvegye 2021. október 22-én, életének 89. évében elhunyt.

Mádl Dalma, leánykori nevén Némethy Dalma 1932. november 9-én született Pécsett egy tősgyökeres értelmiségi család harmadik gyermekeként. Fiatalkorának meghatározó momentuma volt a II. világháború, mivel katonatiszt édesapját a Szovjetunióba hurcolták, ahonnan soha nem térhetett haza. A családnak bombatámadás miatt a nagyszülőknél kellett meghúznia magát. Talán ekkor élte meg először igazán, mit is jelent egy olyan nagy család tagjának lenni, amely az ínséges időkben és a nehéz pillanatokban is összetart.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

Középiskolai tanulmányait a budapesti Patrona Hungariae Gimnáziumban végezte, majd vissza­tért Pécsre, ahol a Pécsi Gyermekkórházban dolgozott. Ekkor ismerte meg Mádl Ferenc joghallgatót, akivel később házasságot kötött. Budapestre költöztek, ahol férje köztársasági elnökké választásáig a Budapesti Műszaki Egyetem egyik kutatócsoportjánál dolgozott.

Az emberbaráti munkásság iránti vonzalom már kiskora óta élt benne. Gyermekkorában szüleivel együtt segítette a szegényebb családokat, később osztálytársaival szervezett nekik gyűjtést élelemre, ruhára. „Becsengettünk, aztán elszaladtunk, és a távolból lestük, beviszik-e a csomagot. Mi voltunk az angyalok” – mesélte egyszer vidáman Mádl Dalma. A szerető gondoskodás később is jellemezte, hiszen férje még nem volt köztársasági elnök, amikor ő már nélkülöző nyugdíjasoknak segített Antall József feleségével, Antall Klárával együtt.

Férje elnökké választásával ugyan egy csapásra átalakult az élete, ez mit sem változtatott tettre kész és mindig alázatos magatartásán: „továbbra is úgy gondolom, hogy egy asszony vagyok a sok közül” – hangsúlyozta. A köztársasági elnök feleségeként még több karitatív kezdeményezésben vett részt. Hivatásának tekintette a hátrányos helyzetű gyermekek felkarolását. A gyerekek szemében mindig megtalálta azt a csillogást, amely jelezte, hogy igenis van értelme kemény munkájának. Számára nem voltak határok: éppúgy segített határon innen, mint határon túl, például Böjte Csaba testvér „gyerekeinek”. Küldetésként tekintett a magyarság egységbe kovácsolására, a nemzeti kultúra megőrzésére, de mindenekfelett a közösség megtartására. Hittel vallotta, hogy a mára teljesen felfordult világban is tudatni kell a fiatalokkal: nem a vagyoni helyzetük, hanem tetteik képviselik az igazi értéket.

Szívügye volt a hátrányos helyzetűek, különösen a fiatalok életkörülményeinek javítása”

Mádl Ferenc felesége nem csak first lady volt, sőt nem is szerette, ha így nevezik. Ő mindenek előtt feleség, édesanya és három boldog unoka boldog nagymamája akart lenni. Akkor is időt szakított unokáira, amikor a különböző protokolláris események miatt erre kevés lehetősége volt. Igyekezett mindazt átadni nekik, amit a mai változó és kihívásokkal teli világban tudni kell ahhoz, hogy az ember a szó nemes értelmében véve ember maradjon. Férjével közös álmuk volt egy olyan korban élni, amikor az eszmei, politikai nézetkülönbségek nem faragnak ellenséget a régi barátokból, nem szaggatnak szét családokat, nemzeteket, hanem mindenki a maga módján az ország előbbre jutásán munkálkodik.

Noha férje megbízatása 2005-ben lejárt, Dalma asszony a Katolikus Karitász jószolgálati nagyköveteként halá­láig folytatta jótékonysági munkásságát. Hitt a közösség építő erejében és abban, hogy emberséggel és közvetlen kedvességgel az egész nemzetet segítheti. Szívügye volt a hátrányos helyzetűek, különösen a fiatalok életkörülményeinek javítása. Idős korában is vállalta a hosszabb utakat azért, hogy ott segítsen, ahol a legnagyobb szükség van rá. Máig emlékezetesek a 2001-ben pusztító árvizek, amelyek után többször is látogatást tett Kelet-Magyarországon és Kárpátalján, figyelemmel kísérve és segítve az ott élő emberek fizikai és lelki felépülését egyaránt.

Mindenekelőtt feleség, édesanya és három boldog unoka boldog nagymamája akart lenni”

Tevékenységét díjak és elismerések sorozata igazolta. Elnöke volt a Nemzeti Együvé Tartozás Alapítványnak, 2005-ben pedig elnyerte azt a Polgári Magyarországért díjat, melynek egymillió forintos pénzjutalmát egy új jótékonysági szervezet, az „Istenadta Tehetség” Kistelepülések Hátrányos Helyzetű Tehetséges Gyermekeiért Alapítvány felállítására szánta. E szervezet szándéka az volt, hogy segítsen a nagycsaládosok tehetséges gyermekeinek bekerülni a középiskolákba, kollégiumokba. A nemzetért és az elesettekért végzett fáradhatatlan munkájáért megkapta az irgalmasság és a szolgáló szeretet erényeinek elismerésére alapított Szent Erzsébet Rózsája díjat, a Magyar Szabadságért díjat és a Mindszenty-emlékérmet is.

Sosem feledjük Dalma asszony emberségével mutatott példáját és a Polgári Magyarország megteremté­séért, valamint az elesettekért végzett munkáját.

Magyarország kormánya és családom nevében szomorú szívvel búcsúzom. Dalma Asszony, Isten nyugosztalja!

A szerző igazságügyi miniszter.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. november 01. 08:32
Sőt. Egy Buksika.
Berecskereki
2021. november 01. 07:48
Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, Hiába szállnak árnyak, álmok, évek. Ők itt maradnak bennünk csöndesen még, Hiszen hazánk nekünk a végtelenség. Emlékük, mint a lámpafény az estben, Kitündököl és ragyog egyre szebben És melegít, mint kandalló a télben, Derűs szelíden és örök fehéren. Szemünkben tükrözik tekintetük még S a boldog órák drága, tiszta üdvét Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt És élnek ők tovább, szűz gondolatként. (Juhász Gyula – Consolatio)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!