A vergődő világ – A 2022-es esztendő értékelése

2022. december 14. 08:27

Értelmetlen, tragikus háború Kelet-Európában, energiaválság az öreg kontinens egészén, utat vesztett Oroszország, lassuló Kína, bástyáit építő Amerika és többszörös krízissel küszködő harmadik világ: idén sem lett szebb jövője az emberiségnek.

2022. december 14. 08:27
null

Demkó Attila írása a Mandiner hetilapban.

A múlt év végén azt írtam, hogy 2021 a Nyugat vergődésének éve volt. Kína és Oroszország inkább erősödni látszott, mint gyengülni. De közben mind Moszkva, mind Peking hozott rossz döntéseket – így 2022-ben már a fél világ vergődését láthatjuk. India kivételével az összes nagy hatalmi centrum bajban van, ki kisebb, ki nagyobb bajban. A legmélyebbre Oroszország küzdötte le magát, a legjobban pedig az Egyesült Államok áll. Köztük van valahol Kína, Japán és Európa, de hogy pontosan hol, nehéz megmondani. A harmadik világ pedig az olajtermelő államok kivételével súlyosan megszenvedi a nagyok konfliktusait.

Moszkva idén olyan stratégiai hibát követett el, ami ritka a történelemben”

2022 fontos volt, mert Oroszország nyíltan szakított a Nyugat dominálta nemzetközi rendszerrel, miközben Kína is egyre nagyobb kihívást mutatott fel. Hogy milyen lesz 2023, sőt a következő évtizedek, azon múlik, hogy Oroszország és Kína kihívását hogyan tudja kezelni az USA vezette Nyugat. Ha az ideologikus megközelítés marad, akár nagyobb háború is lehet. Másrészt azon is múlik a jövő, mit lehet kezdeni a Pakisztántól Nigériáig terjedő hatalmas térség egyre növekvő problémáival. Ha a hajón egy-két kis lék van, könnyen javítható. Ha sok nagy rés, hatalmas a feladat. 2022 végén inkább sok nagy lék van globális hajónkon, nem néhány kicsi – az pedig kérdéses, hogy a nyugati politika eléggé pragmatikus-e ahhoz, hogy legalább ne rontson tovább a helyzeten.

Oroszország a mélyben

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!