Mi lesz az apákkal?

2022. december 10. 21:01

Egyre több és egyre átfogóbb kutatás mutatja ki, hogy szerte a világon fokozódó mértékben csökken a spermiumok koncentrációja és mennyisége a férfiakban.

2022. december 10. 21:01
null

Gózon Ákos írása a Mandiner hetilapban

 

A napokban végigszáguldott a tudományos ismeretterjesztő sajtóban egy friss kutatás összegzése, amely szerint a hímivarsejtek száma világszerte folyamatosan és drasztikusan csökken. A riasztó adatok pontos értelmezése még várat magára, de a hír arra mindenképpen jó, hogy felhívja a figyelmet egy, a kelleténél talán ritkábban hangsúlyozott terület, az apaság kutatásának izgalmas kérdéseire.

A férfiak hímivarsejtjeinek száma az elmúlt fél évszázad alatt a korábbi mennyiségnek a felére esett vissza,

s különösen figyelemreméltó, hogy a csökkenés felgyorsult az évezred fordulója óta – állapította meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem friss tanulmánya.

A Hagai Levine vezette nyolcfős nemzetközi szerzői közösség által közölt publikáció egy óriási és megfejtetlen, az emberiség jövőjét meghatározó problémakörre mutat rá. A kutatók szerint jelentősen csökkent a spermiumok koncentrációja és mennyisége az eddigi kutatások adatai alapján – amelyek főleg Észak-Amerikára, Európára és Ausztráliára fókuszáltak 1981 és 2013 között. Ebben az időszakban azonban kevés felmérés született az afrikai, ázsiai és latin-amerikai térségekben ugyanerről.

A legújabb tanulmány minden kontinensre kiterjedő összegzést kívánt adni e feltűnő folyamatról. A tudósok is hangsúlyozzák, hogy jelentős tudáshiánnyal szembesültek, az eddigi kutatások még nem tudták megfejteni a hanyatlás okait. Az összegzett eredmények most rámutattak arra is, hogy a hímivarsejtek koncentrációja és mennyisége az úgynevezett harmadik világ kontinensein is csökken a fejlett világrészekhez hasonlóan.

És a vizsgálatok alapján a hanyatlás üteme a 21. században gyorsulóban marad.

Levine és kollégái az eddigi kutatások fókuszpontjait is összegezték. Voltak, akik a szegényebb országok terméketlen férfijait sújtó gazdasági és társadalmi terhekre mutattak rá.

Mások a biológiai összefüggésekre koncentráltak: a hímivarsejtek hanyatlása összefügg az érintett személyek morbiditásával és mortalitásával, csökkenő mennyiségük a tesztoszteron csökkenésével is jár, ellenben növeli a hererák vagy éppen a férfi nemi szervek anomáliáinak esélyét. Levine-ék idézik De Jonge és Barratt 2019-es kutatását, ők a mostanra kialakuló helyzetet egyértelműen válságnak írták le.

Ha a hímivarsejtek számának visszaesése ilyen drasztikus marad, az már a közeli jövőben veszélyt jelenthet: olyan szintet érhet el, ami egyértelműen a férfiak nemzőképességének a csökkenéséhez vezet szerte a világon. Hasonló kutatások már többször láttak napvilágot az előző évtizedben, azok azonban rendre egy-egy ország vagy kontinens vizsgálatait ismertették.

A mostani eredmény azért elgondolkodtató, mert a világ minden tájáról érkezett: 53 országból összesen 57 ezer férfit vizsgáló több mint kétszáz tanulmányt összesít. Ezek közös tanulsága az, hogy hamarosan

jelentősen nőni fog azon párok száma és aránya, amelyek orvosi segítség nélkül nem lesznek képesek a gyermekvállalásra.

A jelenség okait a szakemberek – akár a Human Reproduction Update című szaklapban most ismertetett összegzés kapcsán, akár a korábbi eredményeket elemezve – nem tudják egyértelműen meghatározni.

Szerepet játszhatnak környezeti vagy éghajlati hatások éppúgy, mint a stressszint „társadalmi méretű” emelkedése. De vannak, akik az emberiség egészének egyfajta evolúciós önszabályozó rendszerére vezetnék vissza a magyarázatot, vagyis hogy a túlnépesedés elleni világméretű ellenhatással lenne dolgunk.

A határozott állásfoglalástól azért óvakodnak a szakemberek, mert négy-öt évtized a statisztikai változások kimutatásához már elegendő, evolúciós jellegű átalakulások tettenéréséhez azonban még kevés. 

Nyitókép: Shutterstock 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. december 11. 12:24
Vajon miért is indult be az általános hadjárat a dohányzás ellen? No nem csak az egészségügyi ártalmak ellen, azok ugyanis idősebb korban jelentkeznek s a rá hajlamosoknál! A cél pont az volt, hogy helyet csináljanak más mérgező anyagoknak! Ez ment már évtizedek óta az élelmiszer kereskedelemben is (zsír-vaj-olaj-margarin, csirke-marha-disznóhús, stb), kiknek a lobbizása volt erősebb. A kenderé győzött a dohány felett!
palicsi
2022. december 11. 11:17
Majd kialakul a méhek társadalma! Lesz rajonként egy királynő, akit a nemzőképes férfiak fognak megtermékenyíteni. A nemváltáson átesettek pedig, na ők lesznek a dolgozók!
Odone Ricci
2022. december 11. 10:12
A környezeti hatások bizonyára befolyásolják a nemzőképességet, pl. az ólomszennyezett levegő. Azonban egy dologról nem szól a tanulmány. A középiskolai diákok között végzett anonym felmérés azt mutatta ki, hogy a megkérdezettek több mint egyharmada szív cannabist, hétvégeken a discokban speed és egyéb tablettákat vesz be, hogy hajnali 4-ig tudjon "táncolni" nem beszélve az alkohol fogyasztásról. Sok helyen már az általános iskolák felső tagozatában megy a drogárulás és fogyasztás. Ez hosszú távon súlyos függőséghez és a nemzőképesség csökkenéséhez vezet. Hatalmas nemzetközi drogszervezet működik Európában, dél-amerikai országok, afgán, török, albán, délolasz, spanyol, holland és balkáni közvetítéssel.
Username
2022. december 11. 08:45
Valószínűleg legnagyobbrészt a műanyagok lágyításához használt ftalátok okozzák ezt. Már az egész világ nagyon szennyezett ezekkel, és rendkívül károsak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!