Szocihatalom + villamosítás

2009. június 20. 10:27

Az eddigi, önmagukban is eladható hírek után most egy keményebb dió következik MTI-címversenyünkben.

2009. június 20. 10:27
Ennek vajon milyen címet lehetne adni, ha azt szeretnénk, hogy a keresőrobotokon kívül más is elolvassa? (MTI-címversenyünk lényege, hogy egy általunk választott, nyers MTI-hírnek olvasóink adnak internetes-kattintós címet. A címeket a kommentek között várjuk.)

Megjelent a szegedi villamosok tendere

Budapest, 2009. június 20., szombat (MTI) - Kilenc új villamost kíván vásárolni 18,9 millió euró becsült összegért Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a nyílt közbeszerzésre szóló felhívás a Közbeszerzési Értesítő legutóbbi számában jelent meg.

    A nyertes ajánlattevőnek a 9 villamos járművet a Szeged, Pulz utcai villamos járműtelepre kell leszállítania. A szerződés része az üzemeltetők betanítása is. A kért járművek 26-34 méter hosszúságúak, a szélességük 2,3-2,5 méter, és 65 százalékban alacsonypadlósak, a befogadóképességük minimum 200 fős (négyzetméterenként 5 fő állóhellyel számolva).
    A 9 villamos becsült ára 18,9 millió euró, amely 280 forintos árfolyamon számolva 5,3 milliárd forint.
    Ajánlatot az tehet, akinek 2006-2008 között a nettó árbevétele - a három évben összesen - elérte a 4 milliárd forintot, vagy pedig a 16 millió eurót. Ebből a villamos járművek értékesítésének 2 milliárd forintot, illetve 8 millió eurót kellett kitennie. Referenciaként az elmúlt három évből be kell mutatni 4 darab, vagy pedig 2 milliárd forint értékű - 45 százalékban alacsony padlós - villamos leszállítását. Legalább egy villamosnak EU-s típusengedéllyel kell rendelkeznie.
    Az ajánlattételi határidő július 27. Az értékelés során az ár esik leginkább latba. Az eredményhirdetés augusztus 17-én lesz, míg a szerződéskötés tervezett időpontja szeptember 1.
    A beszerzés része az EU által támogatott "Szeged elektromos közösségi közlekedés fejlesztése” nagyprojektnek.
    Az idén áprilisban jelentették be, hogy megkapta az uniós
jóváhagyást a mintegy 30 milliárd forintos összköltségű szegedi
elektromos tömegközlekedés fejlesztési nagyprojekt. A csaknem 30 milliárd forintos fejlesztés több mint 86 százalékát az Európai Unió támogatása fedezi.
    A 2011-re befejeződő munkálatok során megépítenek egy új villamos szárnyvonalat, trolibuszvonalat alakítanak ki az egyik legforgalmasabb autóbuszjárat helyett, meghosszabbítják az egyik troli vonalát, valamint a kapacitás bővítése érdekében felújítják az egyik villamos pályáját. Korszerűsítik a villamos remízt és a trolibusz-telephelyet. Az önkormányzati tulajdonú Szegedi Közlekedési Társaság vásárol kilenc villamost és tíz trolibuszt.
    Május közepén Szegeden eredménytelennek nyilvánították a tömegközlekedési nagyprojekt első villamos beszerzési pályázatát.
    A járművek szállítására 11 cég vett pályázati csomagot. Négyen adtak be ajánlatot, de csak egy volt érvényes a műszaki elvárások alapján. Az utóbbi pedig olyan mértékben túllépte az egy járműre számolt 590 millió forintos költséghatárt, hogy az önkormányzat azt is érvénytelennek nyilvánította.
    Az új pályázatot változatlan műszaki feltételekkel és keretösszegben, de a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség engedélye alapján már euróban írták, hogy a pályáztatást kevésbé befolyásolja a forint árfolyamváltozása. Emiatt hiúsult meg ugyanis a hasonló debreceni és miskolci villamos tender

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Transzilva
2009. június 23. 17:20
Mivel eléggé úgy néz ki, hogy a Siemens-re "szabták" a projektet:) A nagy sárga féreg Szegedre is berághatja magát
de ki az a Gyurcsányi?
2009. június 22. 08:33
köszi! a régi szovjet szlogen rögtön beugrott (sajnos, mert hát 30 körül nem az 50es évek szlogenje kellene, hogy beugorjon) találónak is gondoltam, de ugye eredeti formájában ma már nem teljesen passzolna így próbáltam kicsit alakítani
TuRuL2k2
2009. június 21. 15:29
Itt a napi alapanyag: http://mandiner.hu/cikk/lendvai_ot_tezis_a_kongresszusnak_mti-cimverseny_
TuRuL2k2
2009. június 21. 15:19
Ahogy várható volt, nem ez lett a címverseny legpörgősebb témája. :) Nanemúgyvanaz a győztes pályamunkája nagyon eltalált első felével (a második fele inkább gyengíti, mint erősíti a címet, így azt utólagos engedelmével el is hagyjuk).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!