Friedman: Magyarország a kezébe vette a sorsát

2011. május 23. 11:35

George Friedman szerint a visegrádi négyek szorosabb szövetsége a kor kihívásainak felismerését jelenti, hiszen alapvetően megváltoznak Európa külpolitikai mozgásai.

2011. május 23. 11:35

George Friedman biztonságpolitikai szakértő, a Strategic Ferecasting intézet vezetője a hvg-nek elmondta: drámai változásként értelmezi, hogy a visegrádi országok módosítottak biztonságpolitikájukon. A szakértő szerint az országok a harci szövetség létrehozásával „végre megértették, hogy egyre védtelenebbekké, kiszolgáltatottabbakká válhatnak, a végén még nemzeti önállóságuk is veszélybe kerülhet”.

Az elemző szerint a közép-kelet európai régió vákuummá válhat, mivel Oroszország ismét terjeszkedő politikát folytat. Ezzel párhuzamosan Németország politikája függetlenedik az uniótól és összefonódik Oroszországgal - vélekedik Friedman. A Stratfor alapítója úgy látja: a NATO már csak papíron létezik, és újra kiéleződik a klasszikus német-francia ellentét is.

Ebben a helyzetben Friedman szerint Magyarország - a II. világháború óta először -„bölcsen, előrelátóan meri kezébe venni sorsának alakítását, mert jól érzékeli, hogy máskülönben esetleg elveszítheti nemzeti önrendelkezését”. A magyar származású szakember szerint a három másik visegrádi ország kormánya is felismerte a kor trendjeit, valamint valószínűleg Románia, Bulgária és Szerbia is csatlakozni fognak a szövetséghez.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2011. május 23. 23:30
Hát, nem tudom, szerintem Szlovákia rögtön kakukktojás. A magyar kisebbséget ellenségként kezeli, és akkor barátként rögtön ott a nagy Oroszország. Ahogy Meciarék idején. Másrészt viszont mind Oroszország, mint Németország alkalmatlannak tűnik most a háborúra. Az odáig reális lehetőség, hogy Németország megunja a gazdag nagybácsi szerepét, és sorsára hagyja Dél-Európát, de akkora népességi vákuummal küzd, hogy sokkal inkább a régiónk békéjében érdekelt, mint valamiféle keleti élettér kialakításában. Ilyesmi mármost az oroszoknál is bőven van.
vizipipa
2011. május 23. 21:51
Ez az interjú gondolom itt kezdődött, egy május 17-i cikkel: http://www.stratfor.com/weekly/20110516-visegrad-new-european-military-force
RepiP
2011. május 23. 15:23
Jujj, mekkora egy fogalmatlan hülye barom ez a Zentai Péter. Ahelyett, hogy értelmes párbeszédet folytatott volna interjúalanyával, az összes kérdése arra ment el, hogy próbálta rávezetni Friedmant, hogy Orbán egy fasiszta diktátor, aki kirobbantaná a akár harmadik világháborút is, csak hogy hatalmon maradjon... Tisztára, mint amikor Bolgár György erőlködik a szakértő betelefonálóival. Szánalom, egyszerűen szánalom.
Öreg
2011. május 23. 15:22
Gentry ! Imádkozzál, de tartsd szárazon a lőport !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!