A nagy szakértői svindli

2011. december 13. 17:17

Politikusok nélkül nem lehet a válságot legyőzni. Az ún. „szakértő kormányoknak” szükségszerűen „politikussá” kell válniuk, különben teljesen reménytelen helyzetbe kerülnek.

2011. december 13. 17:17
Fekete Balázs

„Még a teatralitástól nem idegenkedő olasz politikai kultúrában is szokatlan esemény történt a minap. Egy tájékoztató során, miközben Mario Monti újdonsült miniszterelnök és kabinetje bejelentette az átalakításokat és drámai módon ecsetelte a megszorítások szükségességét, Elsa Fornero munkaügyi és szociálpolitikai miniszter elsírta magát.

Az igen impresszív akadémiai háttérrel rendelkező, a nyilvánosság szemében a »szakértőt« megtestesítő Fornero annak az eszménynek az egyik legjobb példája, mely az utóbbi másfél hónapban uralni kezdte a válságkezelésről szóló nyilvános vitákat. A meghatározó vélemény szerint a csőd közvetlen közelébe került európai államokat csak az alapvetően apolitikus »szakértők« vezethetik ki a válságból, menthetik meg rövid távon. E megközelítés hátterében valószínűleg az áll, hogy a véleményformáló elitek a jelenlegi euró-övezeti válságban alapvetően technikai/fiskális problémákat látnak, leginkább az államadósság magas szintjét, az államháztartási hiány tarthatatlan arányát, és ezzel párhuzamosan a versenyképesség romlását. A válságot – nagyon leegyszerűsítve – e szerint az okozta, hogy vannak olyan tagállamok, ahol nem vették olyan komolyan az euró mögött álló fiskális követelményrendszert (lásd a Maastrichti-kritériumokat) ez pedig, úgymond kirántotta az euró alól a talajt, és a nemzetközi pénzügyi körök illetve befektetők, azaz a piac, csupa nagybetűvel, lényegében ezt »büntetik«. Ebből kiindulva a megoldás is nagyon egyszerű, szakértői szemmel át kell tekinteni és -strukturálni az adott országok költségvetését, ez leginkább a jóléti kiadások lefaragását jelenti, és ennek alapján helyre kell állítani a különféle makrogazdasági mutatókat. Az egyensúlyi mutatók javulásával párhuzamosan a versenyképesség is nőni fog, és így az euró pozíciói is javulnak majd. E feladat elvégzéséhez pedig alapvetően »politikamentes« szakértőkre van szükség, akiket nem befolyásolnak a nemzeti politika hagyományos törésvonalai, és ezért képesek csak az előttük álló, rendkívül nehéz feladatra koncentrálni.Hogyan mentsük meg ezeket az országokat? Nem vitatva az előbbi érvelés kiinduló helyzetértékelésének több pontját, mégis úgy vélem, hogy a felajánlott megoldás szempontjából »a fából vaskarika« klasszikus esetével állunk szemben. Szakértőkre mindenképpen szükség van, főleg egy válságos időszakban. Kellenek olyan megkérdőjelezhetetlen szakmai tekintélyek, akik képesek megfelelő szakpolitikai tervek kidolgozására. De politikusok nélkül egyszerűen lehetetlen a válságból kivezető utat megtalálni.”

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2011. december 13. 23:54
"drámai módon ecsetelte a megszorítások szükségességét" Na ez a mese! Nem a társadalom végett a válság, hanem a hibás irányítások egymásra halmozódásai, és az ugyancsak hibás pénzügyi rendszerek miatt. Ezeket kéne kijavítani, nem a társadalmat szorongatni, elnyomni.
Öreg
2011. december 13. 20:09
Ahol egy választott kormányt- a nép megkérdezése nélkül, sőt, ellenére! - szakértői kormány követ, az minden, csak nem demokratikus. A szakértők valakiket /de nem a választói akaratot/ képviselnek, mint most a görögöknél a globális pénzvilág érdekeit. Azét a pénzvilágét, amelyik legalább annyira felelős az ott kialakult helyzetért, mint a görög nép/ az őket képviselő politikusok/ Természetesen ez a számok meghamisítására nem ad mentséget és arra sem, hogy a korrupciókban a pénzvilág, a politikusok és a szakszervezeti vezetők egyaránt érdekeltek. A szakértői ténykedés eredménye lesz az Európában egyre erősebbé váló tüntetés sorozat, ami kiváltotta, hogy a NATÓ /a főparancsnok szerint/ felkészül a várható zavargásokra.
Horkay Hörcher Ferenc
2011. december 13. 19:37
Köszönjük a helyreigazítást a Mandiner szerkesztőségének. HHF
balint60
2011. december 13. 19:34
"szakadék tátong a többé-kevésbé steril akadémiai munka és a felelősséget igénylő politikai döntések között" - írja jóhiszemű szerzőnk. Attól tartok, hogy hasonló szakadék tátong steril elemzői-politológusi gondolkodás és a társadalom meghatározó részének napi tapasztalata között is. Ugyanis a Fekete Balázs által oly nagyra, sőt nélkülözhetetlennek minősített tulajdonságok, mint a "politikusi gyakorlat, beleértve olyan erényeket, mint például a személyes karizma, hitelesség, tárgyalási képesség, kompromisszum-készség" egyszerűen hiányoznak napjaink vezető politikusai legtöbbjéből. Ezek a politikusok, akik a napi népszerűségi mutatót figyelve a populizmus megtestesítői, a demagógia nagymesterei, hiteltelen pojácává váltak az emberek nagy része szemében. Pontosan ennek a politikusi generációnak hitelvesztése nyomán kialakult általános társadalmi közérzet táplálja a "szakértők" iránti vágyódást, akiktől a politikuson parasztvakítása helyett a szikár lényeglátást és racionális tevékenységet várja az elbizonytalanodott polgár. Persze, ez a felfokozott várakozás és kapaszkodás a szakértelem szalmaszálába, indokolatlan, de még mindig minőségibb és korrektebb teljesítménnyel kecsegtet, mint a levitézlett politikusi garnitúra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!