Portik titkosszolgálati kapcsolatait vizsgálják

2012. július 25. 09:49

Vizsgálatot rendeltek el Portik Tamás állítólagos titkosszolgálati kapcsolatainak feltárására – értesült a Népszabadság. Portik többször hivatkozott különféle rejtélyes kapcsolatokra, de a legtöbben csak alaptalan kérkedésnek vélték.

2012. július 25. 09:49

Még csak szóbeszéd Portik és a titkosszolgálat vélt-valós kapcsolata. A BM vizsgálódni kezdett az ügyben, így nem tűnik teljesen megalapozatlannak a feltételezés. A tárca vezetői sem merik kizárni annak a lehetőségét, hogy „Portik Tamásnak is voltak befolyásos támogatói”. Nem tudni, mit nyújthatott Portik a nemzetbiztonságiaknak, amiért megérte éveken át bújtatni, eltussolni az ügyeit, megakadályozni az ellene tervezett rendőrségi nyomozás elindítását – írja a Népszabadság.

Az 1998-ban négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás, valamint az 1996-os Prisztás-gyilkosság ügyében felbujtóként letartóztatott Portikról több, egymástól független forrás is állította: kiváló rendőrségi és titkosszolgálati kapcsolatai voltak. Például Portik anyósa szerint veje 24 óra alatt le tudta cseréltetni felesége útlevelét és megkapta azokat a beadványokat, amelyeket anyósa ellene tett a rendőrségen. 

Portik többször hivatkozott különféle rejtélyes kapcsolatokra, de a legtöbben csak alaptalan kérkedésnek vélték. Egy ma is aktív rendőrségi tisztviselő elmondása szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda 2004-ben nemcsak az Energol-ügyből ismert Radnai Lászlót és társait akarta rács mögé juttatni, hanem Portikot is. Azt a nyomozást azonban valamiért „le kellett állítani”. Nem lenne egyedi eset: Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadságnak adott interjújában tényként közölte, hogy a Bécsből nemrég hazahozott Jakubinyi Róbertet, a hazai szervezett bűnözés legrégebben ismert vezetőjét a Nemzetbiztonsági Hivatal támogatta, s akkoriban „nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva sok mindent el lehetett intézni”.

Az olajügyek jó ismerői azt állítják, hogy több „olajos vezér” az 1997. árpilisi letartóztatásokat talán éppen „rejtélyes kapcsolatainak” köszönhetően megúszó Portikra bízta a pénzét, ami két-három milliárd forint is lehetett. Állítólag egy fillért sem kaptak vissza belőle. Radnai László (akinek fegyházbüntetését hétfőn félbeszakították) és Tanyi György (akivel szemben nemrég szintén megszüntették a kényszerintézkedést), esetleg még egy-két volt energolos vallhatott Portikra, bosszúból.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hajdú Sógor
2012. július 25. 21:14
Ez sokkal érdekesebb hir, mint a tizfilléresekkel dobálózó munkanélküliek. Még az se kizárt, hogy közük van hozzá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!