Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

FT Deutschland: Orbán visszatérne a gulyáskommunizmushoz

2012. augusztus 27. 09:35

A Financial Times Deutschland szerkesztőségi cikkében úgy értékelte Orbán Viktor hétvégi nyilatkozatát, hogy a magyar miniszterelnök államosítani akarja az energiaágazatot, és vissza akar térni a gulyáskommunizmusba. A vételi szándékról számos más német lap is beszámolt.

2012. augusztus 27. 09:35

„Az Orbán-kormány államosítani akarja az energiaágazatot”jelent meg a Financial Times Deutschland címoldalán. Christian Höller az MTI-re hivatkozva hozzátette, hogy ez a düsseldorfi energiavállalatot, az E.on-t is érintené.

A cikk felidézte, hogy az gáz üzletágat az E.on 2005-ben 2,1 milliárd euróért vette meg a MOL-tól. Hozzátette, hogy 2010-ben a korábbi kormányzat arról biztosította a céget, hogy 2016-ig veszik át az ágazatot. A cikk megállapította, hogy Orbán állami ellenőrzés alá akarja vonni a legfontosabb gazdasági területeket, ezért harcol is a bizottsággal. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor pártja kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, ezért egyedül is el tudja fogadni a törvényeket. Kijelentette, hogy nacionalista gazdaságpolitikájával már elriasztotta a külföldi befektetőket, illetve hogy korábban már különadókat vetett ki a bankokra, a telekommunikációra, az energiaszektora és a kereskedelemre. Kiemelte, hogy ezek olyan vállalkozásokat érintettek, mint az E.on, az RWE vagy a Deutsche Telekom.

A Német-Magyar Kereskedelmi Kamara adataira hivatkozva a Financial Times Deutschland megemlítette, hogy a cégek 87 százaléka panaszkodik a kiszámíthatóság hiányára. A kormány nyomásgyakorló eszköze lehet az a törvényjavaslat, amely szerint az energiaszolgáltatók és a közszolgáltató cégek az áram-, gáz-és vízszolgáltatásnál nem tehetnének szert profitra. Még nem világos, hogyan tudnák ezt összeegyeztetni az uniós szabályokkal – írja a lap.

Emlékeztetett, hogy az ország erősen eladósodott, és hónapok óta próbál mentőcsomagot szerezni. A lap szerkesztőségi cikke a címoldalon megállapította, hogy Magyarországon jelentéktelen a gazdasági növekedés, az államadósság még mindig rekord szinten áll, az uniós partnerek pedig elfordultak az országtól. Hozzátette, hogy a miniszterelnök további problémákat teremt azzal, hogy az energetikai vállalkozások államosítását fontolgatja. „Orbán láthatólag vissza akar térni a gulyáskommunizmus időszakába” – jegyezte meg a lap. Kifejtette, hogy nemcsak a demokratikus jogokat és a hatalommegosztást korlátozza, hanem a gazdaságot is állami kontroll alá akarja terelni. Ezt populista hatásúnak minősítette, mivel a lap szerint így a választók azt fogják hinni, hogy tett valamit a magas energiaárak ellen.

A cikk megjegyezte, hogy az sem világos, hogy a magyar kormány miből finanszírozná az államosítást. Felhívta a figyelmet arra, hogy az államadósság 80 százalékon áll. Emlékeztetett, hogy emiatt Magyarországot már megfenyegették az uniós támogatási források megrövidítésével. Megállapította, hogy Orbán a külföldi befektetők bizalmát gyengíti, valamint hogy a hitelminősítők a politikai helyezet miatt minősítették bóvlivá az országot.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. augusztus 27. 17:01
Megyek veszek fát mert a végén az észlények miatt gáz se lesz.
barang
2012. augusztus 27. 15:30
igaza van az FT Deutschlandnak, ne terjünk vissza a kommunizmushoz: legyen szepen a magyar gazellatas kulcsa egy nemet felallami ceg kezeben. de akkor szerintem ideje lenne a Nemetorszagot is kiszabaditani a komcsik halojabol, az MVM szivesen beszallana az ujonnan kiepitendo elektomos halozat üzemeltetesebe.
írd és mond
2012. augusztus 27. 14:35
A németekenek egyszerűen tetszik ez a gulyáskommonizmus kifejezés, mert gyanítom ők találták ki. Időnként emlékeztetni kell őket arra, hogy ők voltak azok, akik a ebbe a gulyásba a húst adták, ők voltak azok akiknek a hiteleikből Kádárnak sikerült a rendszerét évekik fenntartni, e nélkül már sokkal hamarabb megbukott volna. Ezt baráti beszélgetékor sosem mulasztom megemlíteni, mint ahogy azt sem, hogy hála nekik nálunk allig húsz éve ért véget a II. vilagháboru amit ugye nem mi kezdtünk, nem mi paktáltunk le az oroszokkal, és lett vége az orosz megszállásnak. Hát innen kell nézni a dolgokat, akkor ugye mindjárt más.
hazug politikusok
2012. augusztus 27. 14:27
Az EON-tól csak a MOL-ban való gázüzletág részét szeretné megvenni Orbán majd jövőre a devizahitelekből. Az áramszolgáltatás vissza vásárolásáról szó sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!