Betlehemet avatnak Vörsön

2012. november 30. 10:43

Az olasz nagykövet, valamint a vatikáni apostoli nuncius közreműködésével avatják fel advent első vasárnapján a vörsi betlehemet, mely a világ legnagyobb templomi betleheme.

2012. november 30. 10:43

A csütörtökön elkészült, a világ legnagyobb templomi betlehemének számító, ötven négyzetméteres vörsi bibliai életkép zarándokhellyé vált az utóbbi években, telente mintegy negyvenezer látogatót vonz a somogyi faluba.

Futó Péter, az alkotás megépítését 1988-óta irányító helyi művész csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy a téli Balaton turisztikai attrakciójává vált, külföldiek által is látogatott betlehem idei újdonsága a Jézus születésekor látható csillagkép megmintázása a hátterében. A bibliai életkép elkészítésében 35 falubeli, köztük egy helyi ingatlant vásárolt német állampolgár is segédkezett. A díszítéséhez egy külföldi tulajdonban lévő közeli fenyvesből adományoztak 30 fát a készítőknek.

A Kis-Balaton szomszédságában fekvő Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építették meg a Jézus születését bemutató betlehemet. Az elmúlt évtizedekben egyre bővítették az építményt, amivel együtt gyarapodott a látogatók száma is. Pár éve sikerült forrást szerezni – a balatoni szezon meghosszabbítására szánt turisztikai keretből – egy, a korábbinál sokkal stabilabb, masszív tetőgerendákból álló váz elkészítésére is. A további terjeszkedésnek határt szabott a templom nagysága, így az utóbbi években már nem az életkép növelésére, hanem a részletek rekonstrukciójára, tökéletesítésére és újításokra fordították az alkotók az energiát.

A vörsi betlehem 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse cím birtokosa. A helyi közösség kezdeményezte, hogy a bábforgatós betlehemi játékkal együtt a szellemi kulturális örökség részévé válhasson, amit várhatóan jövőre sikerül elérni – mondta Futó Péter.

A Vörsi Egyházközség honlapja szerint a templom idei betlehemépítő partnerei, a Vatikán és Olaszország is képviselteti magát a bibliai életkép ünnepélyes megnyitóján. Advent első vasárnapján Olaszország képviseletében Maria Assunta Accili olasz nagykövet vesz részt a rendezvényen, Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius pedig megáldja a betlehemet. A mise után a Padragi Bányász Férfikórus énekel gregorián énekeket.

Advent második vasárnapján a szentmise után a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek Új csillagnak új királya című színielőadása következik. A harmadik vasárnapon a Vikár Béla Vegyeskar adventi koncertjét hallgathatják meg a hívők és a látogatók. Az adventi időszakban minden vasárnapi szentmisét követően látható lesz a vörsi bábforgatós betlehemi előadás. A bibliai életkép, valamint az Országos Betlehem kiállítás elemeiből nyílt állandó kiállítás hét közben is megtekinthető 2013. február 2-ig.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!