Ferenc pápa fogadta II. Abdalláh jordániai királyt

2013. augusztus 31. 23:54

A szíriai helyzet békés megoldását nevezte az egyetlen kiútnak Ferenc pápa és II. Abdalláh jordániai király csütörtökön vatikáni találkozójukon – közölte a Szentszék.

2013. augusztus 31. 23:54

Az egyházfő és a jordániai király húszperces megbeszélésén kiemelt figyelmet kapott a „tragikus szíriai helyzet, amelyben a nemzetközi közösség segítségével a szíriai társadalom összes tagja közötti párbeszéd és tárgyalás az egyetlen lehetséges választás a konfliktus és az erőszak befejezésére, mely naponta oly sok emberi életet követel, különösen a fegyvertelen lakosság körében” – áll a vatikáni közleményben. Ferenc pápa és II. Abdalláh beszélt az izraeliek és palesztinok között újraindult tárgyalásokról és Jeruzsálem kérdéséről is. Szó volt arról a konferenciáról is, amelyet Ammánban tartanak majd szeptemberben, s amelyen a közel-keleti keresztény közösségekre váró kihívásokat tekintik át, különös tekintettel a térség jelenlegi társadalmi-politikai változásaira.

II. Abdalláh feleségével, Rania királynével együtt beszélt a pápával. Ezt követően a jordániai delegáció Tarcisio Bertone szentszéki államtitkárral és Dominique Mamberti vatikáni külügyminiszterrel is tanácskozott. A jordániai király látogatása alkalmából a Vatikánba érkezett Maroun Lahham jordániai érsek, aki csütörtökön úgy nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak, hogy Szíriában az „észnek kell győzedelmeskednie”. Kijelentette, hogy Jordániában és az egész térségben mindenki fél a Szíriával szembeni katonai csapástól, mivel „az erőszak mindig erőszakot szül”. Az érsek úgy fogalmazott, senki sem hiszi el, hogy az Egyesült Államok és Európa az emberi jogokat és a gyengéket védi. „Mindenki saját politikai-gazdasági hasznát keresi(…) reméljük, hogy a nagy országok háború helyett a békét választják” – mondta, s hangsúlyozta, hogy Jordánia kis ország, de jelentős szerepe lehet a szíriai válság békés megoldásában.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2013. szeptember 01. 22:58
Én ugyanezt mondom! Szó sincs itt senkinek- mármint Sziriában élőnek a védelméről, ezért örülök, hogy a Pápa volt annyira bölcs- a mai hírek serint- hogy kijelentette, semmilyen támadást nem lehet indokolni, meet a háború háború, az erőszak pedig erőszak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!