Ciánellenes jelszavak: Tízezren a verespataki bánya ellen Bukarestben

2013. szeptember 08. 23:40

Nyolcadik napja tüntetnek Bukarestben a verespataki ciános bányászat ellen. Vasárnap több mint tízezren voltak a román fővárosban, de több más városban, így Kolozsváron is újra demonstráltak.

2013. szeptember 08. 23:40

Vasárnap még a késő esti órákban is sok ezren tüntetnek a bukaresti Egyetem téren és környékén az Alburnus Maior Egyesület által meghirdetett tiltakozáson. A csendőrség becslése szerint a tüntetők létszáma meghaladta a tízezret – derül ki a Ziare.com tudósításából. Környezetvédő szervezetek nyolcadik napja tiltakoznak a járműforgalom akadályozásával a román fővárosban a Rosia Montana Gold Corporation verespataki ciános, külszíni fejtéses bányászati tervei ellen.

Nem kérünk a ciánból!, Megmentjük Verespatakot! feliratokkal vonult a tömeg, amelynek élén terhes anyák és kisgyermekes szülők haladtak, sok résztvevő kerékpáron érkezett. A demonstrálók apró kavicsokkal félig megtöltött műanyagpalackokkal csaptak zajt és ciánellenes jelszavakat kiabáltak. Többen gázmaszkot viseltek.

A nap folyamán számos más romániai és európai városban is tüntettek a beruházás ellen, a Mediafax szerint Kolozsváron több mint ezerötszázan, Temesváron, Jászvásáron (Iasi) és más településeken több százan voltak a demonstrálók.

Verespatak és a környék településeinek vezetői azonban továbbra is elkötelezett hívei a ciános bányászatnak. „Nem tudni, kik pénzelik azokat a civil szervezeteket, amelyek félrevezették a közvéleményt, és rávették a jóhiszemű embereket, hogy Verespatak jövője ellen tüntessenek. Ők nem értik, hogy valójában most van környezetszennyezés Verespatakon, amit egy korszerű technológiájú bányászati tevékenység felszámolna” – mondta a Digi 24 hírtelevíziónak Eugen Furdui, Verespatak polgármestere.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 09. 10:32
Temető a Tisza, mikor kiciánzik!!
Quiet_Tiger
2013. szeptember 09. 10:24
Elkeserítő, hogy milyen kis nyílvánosságot kap Magyarországon ez a téma. Sem politikai, sem egyéb szervezetek nem álltak látványosan az ügy mellé. Vajon miért?
magnamater
2013. szeptember 09. 10:23
Viktor! A legközelebbi népünnepélyen ciános halászlevet akarsz főzni?!!Most kell tiltakozni! A méreg a rokonságodnak se fog használni!
alaki
2013. szeptember 09. 06:53
Nehéz ezt kimondanom, de ha Magyarországhoz tartozna a bánya ma már a helyét sem lehetne megtalálni. (ismerve a hazai szervilis politikusok döntő többségét)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!