Riválisa akadt az Artisjusnak

2013. november 20. 10:13

Változást hozhat a magyar zenei piacon, hogy új jogkezelő jelent meg az Artisjus mellett. A svéd hátterű Epidemic Sound ezentúl kilencven szerző jogait kezeli.

2013. november 20. 10:13

A zenék felhasználása után jogdíjat fizetnek nem csak a rádiók, de például a zenéket felhasználó éttermek vagy filmesek is. Eddig Magyarországon kizárólag az Artisjus gyűjtötte, majd osztotta szét ezen jogdíjakat az alkotók között, most azonban az Epidemic Sound sikeresen kiléptetett mintegy huszonnyolcezer zeneszámot a magyar jogdíjkezelőtől.

Az eddigi rendszert sokan kritizálták a drágasága miatt, és a szerzők is kevesellték a nekik juttatott pénzt. Az Epidemic modelljében kiiktatásra kerülnek az Artisjushoz hasonló közös jogkezelők: a cég közvetlenül megveszi a zenéket a szerzőktől, majd eladja a felhasználóknak. 

A változás azt jelenti, hogy a zenét felhasználók mostantól dönthetnek, hogy az Artisjussal vagy az Epidemic Sounddal kötnek szerződést. Egy zenét viszont egyszerre csak az egyikük kezelhet: az Epidemic egyelőre nem a nagy nevekre játszik, inkább sok kisebb ismertségű előadóval szerződött. 

A jogdíjkezelők közti átlépésre azonban csak évente egyszer van lehetőség a kiszámíthatóság miatt, ugyanis a felhasználók az Artisjusnak mindig évente előre fizetnek. Az Epidemicnek nincs ínyére ez a rendszer, hiszen lassítja a működésüket – foglalja össze az Index.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Messire
2013. november 21. 23:27
Jó buli az alapitvány. Mesterházi feleségének is van, folytak bele az állami milliók.
tango47
2013. november 21. 23:26
Az Artisjus 20%-os költsége vérlázító. Pontosan olyan visszaélés ez, mint a most lebukott alapítványok (gyermekmentés címén), akik nagyszerűen megéltek a jóhiszemű emberek pénzéből. Hát csoda, hogy rend-párti lesz itt az ember?
rosszkutya
2013. november 21. 23:26
Ha én veszek valamilyen (bármilyen) adathordozót, amire mondjuk a családi képeket mentem, azután miért fizetek pénzt a jogdíjkezelőnek? Ez is változni fog, vagy majd most kétfelé kell jogdíjat fizetnem a saját képeimet tároló CD/DVD/memóriakártya/pendrive után?
pacal
2013. november 21. 18:33
"A zenék felhasználása után jogdíjat fizetnek nem csak a rádiók, de például a zenéket felhasználó éttermek vagy filmesek is." - tehát mi fizetjük meg... meg, ha mondjuk veszünk egy memóriakártyát a fényképezőbe, akkor is fizetünk.... nem is tudom miért nem vezetnek be mondjuk füladót. akinek nincs orvosi papírja arról, hogy nem hall, az fizessen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!