A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet kapta a Nobel-békedíjat

2013. december 11. 09:16

A szervezet a Szíriában tett erőfeszítéseiért és az első világháború óta bevetett vegyi fegyverek megsemmisítéséért végzett munkájáért kapta meg a Nobel-békedíjat.

2013. december 11. 09:16

A díjra esélyesnek tartották a tálibok által fejbe lőtt pakisztáni lányt, Malalát, és egy, a nemi erőszak áldozatain segítő kongói orvost is.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet nevében annak elnöke, Ahmet Üzümcsü vette át a Nobel-békedíjat, amit általában személyek kapnak meg, de többször ismerték már el szervezetek munkáját: tavaly például az Európai Uniót díjazták.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2013. december 11. 21:27
A Nobel Békedíj biztosan nagy kitüntetés, csak az a bibi, mint a mostani díjazott esetében is, akinek a "vegyifegyverek tilalma" érdekében végzett munkája 2013-ban egyenlő a nullával. Néhány díjazott, akinek a munkája megegyezett a nullával: 1950-ben Ralph Bunche Nobelt kapott, mint Palesztínai Megbízott Közvetítő....és 1994-ben kapott Arafat-Peres-Rabin is.... 1960-ban Albert Lutuli, az ANC akkori elnöke kapott Nobelt, az appartheid elleni harcáért...33 évvel később Mandela és de Klerk ugyanazért... 1962-ben Linus Carl Pauling volt díjazva az atomfegyver kisérletek elleni erőfeszítéseiért.... 1970-ben Norman E. Borlaug, az ""International Maize and Wheat Improvement Center" kapott kitüntetést a "zöld forradalom"-ért ...megalapozva a génmanipuláció irányait... 1978-ban Anwar Al-Sadat és Menahem Begin kapott díjat az izraeli-egyiptomi békéért.... 1986-ban Elie Wiesel kapott díjat az "Elnöki Holokauszt Bizottság" vezetéséért... globalizálva a "holokauszt-ipart" 2012-ben az EU kapott díjat, mert 60 éve nem tört ki háború....Európában...Ja, hogy Yugoszlávia...
morog
2013. december 11. 12:54
A cikkből: "Az idei díjátadón elhangzott, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt hat ország nem írta alá: Izrael , Észak-Korea , Egyiptom , Dél-Szudán, Burma és Angola." Ja, Izrael, Észak-Korea. Egy kategória.
Locassen
2013. december 11. 11:49
Az azért fura, hogy amióta Putyin és Obama lejattoltak Szíria ügyben, azóta milyen nagy kuss lett a témáról a médiában (az Indexen pl. az elmúlt egy hónapban összesen 4 cikk jelent meg, ebből 3 elrabolt újságírókról, a negyedik meg egy libanoni menekülttáborról szól). Közben meg teljes erőből tombol a háború, a szír hadsereg offenzívát indított, hogy kisöpörje a lázadókat Damaszkusz, ill. Aleppó térségéből, akik sikerélmény híján az iszlámra való áttérést visszautasító keresztényeket öldösnek, meg apácákat rabolnak el a zárdájukból. Ha ezt nekem valaki meg tudja magyarázni, akkor nagyon hálás leszek érte.
Gombóc XVI. Artúr
2013. december 11. 11:01
Amióta Obama ezt megkapta, szerintem ennek már nincs súlya...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!