Megvárja a Kúria az uniós döntést a devizahiteles ügyekben

2014. január 09. 19:37

Megvárja a Kúria az Európai Unió Bíróságának döntését devizahiteles ügyekben. Ezt Darák Péter, a legfelsőbb magyar bírói fórum elnöke mondta el az InfoRádiónak.

2014. január 09. 19:37

A Kúria megvárja az Európai Unió Bíróságának döntését a devizahiteles ügyek kapcsán, és akkor hozhat majd döntést, ha a tisztességtelenség kérdéskörében az Európai Unió Bírósága állást foglal – mondta el Darák Péter, a legfelsőbb magyar bírói fórum elnöke az InfoRádió Aréna vímű műsorában.

A luxembourgi székhelyű bíróság főtanácsnoki véleménye várhatóan februárban születhet meg, a végleges döntés pedig a tapasztalatok szerint azután két-három hónappal. A Kúria azt követően tud majd állást foglalni a főbíró szerint.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján azt kérte a Kúriától: ne várjon az Európai Unió Bíróságának döntésére, mert semmilyen európai fórum véleménye nem kell hogy mérvadó legyen a számára. Szerinte a Kúria a magyar joganyag alapján is dönthet a nyitott kérdésekben, így az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében. A politikus elmondta, annak örülne, ha még januárban határozna a Kúria, mert akkor a Fidesz január 24-i évadnyitó frakcióülésén is foglalkozhatnának a kérdéssel.

A Fidesz frakcióvezetőjének nyilatkozatára a műsorvezető rákérdezett az Arénában, mire a főbíró megerősítette, hogy a Kúria akkor hozza meg döntését, ha a szükséges tények és ismeretek birtokában lesz, az Európai Unió Bíróságának határozata pedig ezek közé tartozik. Darák Péter elmondta azt is, hogy a devizahiteles–probléma lényeges kérdései viszonylag rövid időn belül tisztázódhatnak, de miután több százezer szerződés van, minden részletkérdésre nem születhet válasz nagyon rövid, belátható időn.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2014. január 10. 13:35
Ki a fasz ez a Kálmán Szolga, hogy ki béreli az oldalt? Esetleg nem lehet arról szó , hogy nem akarnak egy leégést a Kúriánál, és meg várják, hogy az Unióban mit lehet?
Kálmán Szolga
2014. január 10. 12:21
Egyébként érzelem ide vagy oda, a döntés teljesen szembemegy a hatályos Ptk-val és súlyosan törvénysértő ez nem kérdés Ha az lenne akkor a szép magyar nevű Wellman nem magyarázkodna, minden második mondatában Meg kell nézni a nyilatkozatait, mentegetőzik tehát hazudik, ha a jog talaján állna az ítélet nem lenne szükség mentegetőzésre
Kálmán Szolga
2014. január 10. 12:18
lilaremény " Vélhetőleg a bírói kar fele liberális nyomás alatt van" Ha csak a fele volna ál-liberális nyomás alatt akkor nem születhetett volna meg ez a vérlázitó ítélet Mintha 2/3-os döntés lett volna Mutatóba akad köztük magyar érzelmű
Csigorin
2014. január 10. 08:51
Meg is kell, miutan hasrautve huznak onkentes hatarvonalakat. Az adonak peldaul a szazalekatol fugg hogy serti e a tulajdon elvet vagy nem. 95%os nem lehet, de a francia 75%os az oke. Ezt valahogy ugy hatarozhattak meg mint a South Parkban amikor a levagott nyaku csirke korberohan a szerencsekereken, es akkor megmondjak mennyit er valami... Gondolom valami hasonlo hasrautest mondanak majd a hitelkamatokra is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!