Heródes palotáját is meglátogatta Kövér

2015. március 20. 07:53

Jordániai útja során felkereste Heródes király palotáját is Kövér László, ahol Biblia szerint lefejezték Keresztelő szent Jánost. Az erődítményt magyar régészek vezetésével tárják fel.

2015. március 20. 07:53

Kövér László, az Országgyűlés elnöke jordániai látogatásán felkereste a Mahérusz (Machareus) erődítményt, Heródes király palotáját, Keresztelő Szent János mártíromságának helyszínét, amelyet magyar régészek vezetésével tárnak fel – számolt be az MTI-nek Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke.

A Holt-tenger keleti partján magasodó erődítmény romjainak feltárását a jordániai királyi műemléki régészeti hivatal megbízásából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával Vörös Győző ókorkutató és három magyar munkatársa vezetésével végzik. Ez jelenleg a Szentföldön folyó egyik legfontosabb régészeti munka, amely a zarándokok és turisták részére kívánja láthatóvá tenni Heródes egykori várát.

Az evangéliumi helyszínen 2009 óta tartó egyetlen magyar feltárást Vörös Győző ókorkutató mutatta be a házelnöknek csütörtökön. A Biblia szerint itt, Nagy Heródes egykori várában, az apjától megörökölt palotájában fejeztette le Heródes Antipas Keresztelő Szent Jánost, nevelt lányának, Saloménak a kívánságára, aki azt kérte, hogy tálcán hozzák be János fejét.

Kövér Lászlót jordániai látogatása során fogadta II. Abdalláh jordániai uralkodó. Az Országgyűlés elnöke tárgyalt Abdalláh Enszúr miniszterelnökkel, s találkozott Atef Taravnehhel, a jordániai képviselőház elnökével is.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2015. május 01. 11:48
..Orbán vári luxusához... "Nagy Heródes egykori várában, az apjától megörökölt palotájában fejeztette le Heródes Antipas Keresztelő Szent Jánost, nevelt lányának, Saloménak a kívánságára"
Sulammit
2015. március 23. 02:27
Hogy jön ahhoz? Miért szerinted nem jön ahhoz? Szerintem sem! :) Miért mi volt a téma? :) Vörös Győző és az ő munkássága? Ja! Hát ahhoz nem tudok hozzá szólni. Akkor beszélgessünk inkább Margat váráról. És Major Balázsról. Ő megfelel neked?
Sulammit
2015. március 23. 00:37
Csak az ásatások miatt kérdeztem. Újszövetséged van, az a lényeg. Van egy rész János evangelistától. Gyógyítás a Beteszda fürdőnél Jn 5,1 Nagyon sokáig azt hitték, hogy ez nem egy valós helyszín, mert nem volt már meg. Aztán a régészek mégis megtalálták. Nem tudom, hogy milyen mélyen, már nem emlékszem, de láttam, voltam ott. Minden megvan ahogy volt Jézus idejében. Az izraeli idegenvezető mondta, hogy alig várják a régészek és régészetet tanulók, hogy eljöjjenek az ásatásokra. Ingyen dolgoznak 2-3 hetet. Nagyon sok ásatás van Izraelben. A Tízvárost is így találták meg. Sok ásatáson voltam ott. Egy csomó mindenre azt állították, hogy nem létezik csak kitaláció a Bibliában és szépen előkerül minden.
Sulammit
2015. március 22. 22:21
Nem úgy értettem, hogy ez a mindennapi kenyered, de azért csak elolvastad egyszer? Legalább egyszer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!