Nem lehet népszavazást tartani a paksi iratok nyilvánosságáról

2015. március 31. 08:49

Nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érintene, ha nyilvánosságra hoznák a paksi bővítés szerződéseit, ezért nem lehet a kérdésről népszavazást tartani – mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság, amely a 19 kérdéses népszavazás újabb hat kérdéséről döntött hétfőn, mindegyiket elutasítva. Az NVB szerint az állambiztonsági iratok nyilvánossága is tiltott tárgyba ütközik, méghozzá a személyes adatok védelme miatt.

2015. március 31. 08:49

A 19 kérdéses ellenzéki civil népszavazás kérdéseiből újabb hatot bírált el a Nemzeti Választási Bizottság, ezúttal mind a hat aláírásgyűjtő ív hitelesítését megtagadta. Korábban már döntött a testület hat kérdésről, akkor kettőt engedett át: a kötelező kamarai tagdíjakról és a tankötelezettség 18 éves korra emeléséről tartható népszavazás. Hétfői határozatában a Bizottság mind a hat tárgyalt kérdésnél úgy találta, hogy nem lehet a kérdésekben népszavazást tartani – számol be róla az Index.

A paksi bővítés iratainak nyilvánosságával kapcsolatos kérdést azért utasította el az NVB, mert nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséget érint és ezért tiltott népszavazási tárgynak számít. A határozat indokolása szerint a paksi bővítésről kötött kétoldalú egyezmény „kötelezettséget állapít meg a felek részére a tekintetben, hogy előzetes írásbeli beleegyezés nélkül nem hozhatnak nyilvánosságra olyan információt, melyet az Egyezmény keretein belül adnak át egymásnak, másrészt meg kell határozniuk azon adatok körét, amelyeket ezáltal bizalmasnak tekintenek, nem adnak át harmadik félnek és hatályos jogszabályaik alapján védik ezek megismerhetőségét”.

 
A kezdeményezők arról is népszavazást akartak tartani, hogy a 2015. január 1. előtt ingyenes közforgalmi út-szakaszok újra ingyenesen használhatóvá váljanak. Erről az NVB szerint azért nem lehet népszavazást tartani, mert nem a parlament hatásköre, népszavazási tárgy pedig csak törvényhozási kérdés lehet. Az útdíjat pedig minisztériumi rendelet szabályozza, tehát nem a parlament, hanem a kormány hatáskörébe tartozik a kérdés – érvel az NVB.
 
A Miniszterelnökség központi hivatalának Várba költözésével kapcsolatos kérdést rafinált logikával utasította el az NVB. Ugyanis, ha megszavaznák, hogy  végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére, akkor a köztársasági elnöknek is mennie kellene a Sándor-palotából. Ez pedig az Országgyűlés hatáskörébe tartozó szervezetalakítási kérdés, ami szintén tiltott népszavazási tárgy – következtet a határozat indokolása.
 
Nem lehet népszavazást tartani az állambiztonsági iratok nyilvánosságáról sem, mert az NVB szerint az a személyes adatok védelméhez való, alkotmányban garantált jog lényeges tartalmát érinti. Tehát egy alapjog lényeges tartalmát sértő törvény megalkotására kötelezné a jogalkotót, ekként pedig burkoltan alkotmánymódosításra irányul, ami szintén tiltott tárgy. A Nemzeti Választási Bizottság „álláspontja szerint – különösen a megfigyeltek esetében – hiányzik az alkotmányos jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme, így e kötelezettség aránytalan korlátozást jelentene a személyes adatok védelméhez való jog tekintetében”.
 

Azt a két kérdést, hogy a közfoglalkoztatottakra is vonatkozzon a Munka Törvénykönyve, illetve, hogy a parlament ültesse át az EU-s zöldenergia irányelvet, az egyértelműség hiánya miatt utasította el az NVB.

A kérdéseket benyújtó Vajda Zoltán közölte, hogy jogorvoslattal élnek a Kúria előtt a határozatokkal szemben.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2015. július 01. 11:40
1.Vannak objektív akadályok , melyeket csak az Orbán-ellenes fanatikusok nem akarnak elfogadni . 2. Így lepleződik le , hogy nem "Viktátor" a probléma , hanem az ő megszállott-előítéletes diktátor-hajlamuk... 3. Diktátorabbak mint a Viktátor...
Akitlosz
2015. április 07. 19:05
A népszavazás Magyarország csak áljog, szemfényvesztés.
betamás89
2015. március 31. 18:25
"Ugyanis, ha megszavaznák, hogy végrehajtó közhatalmi funkciót gyakorló intézmény ne települhessen a Budai Várnegyed ENSZ világörökségi listáján szereplő területére, akkor a köztársasági elnöknek is mennie kellene a Sándor-palotából." A kezdeményezés arról szól, hogy ne települhessen intézmény és nem arról, hogy a jelenleg odatelepedett intézményeket el kellene onnan távolítani !
qccqccqcc
2015. március 31. 18:25
Bele kellene nyugodni büdös komcsik, hogy többet Paksból nem tudtok kivenni. Beszéljetek egy kicsit inkább a Questornak nyújtott 17 milliárdról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!