A Sziriza eddigi teljesítménye szégyenletes

2015. május 09. 19:30

Nem elég baloldalinak lenni, kormányozni is tudni kell. De a hitelezők ellenében nincs megállapodás, csak velük együtt van.

2015. május 09. 19:30
Szigetvári Viktor

„Görögország sajnos továbbra is elhúzódó válságtól szenved. Az elmúlt hónapok után a hitelezőkkel való megállapodás továbbra is késik, az idő pedig egyre inkább sürget. Bízom abban, hogy lesz józan megállapodás a felek között, amely változtat a korábbi, leegyszerűsítő költségvetési elvárásokon, de érdemi reformokat is hoz a továbbra is fenntarthatatlan görög válság megoldására.

A Sziriza eddigi teljesítménye szégyenletes a nemzetközi szociáldemokrata közösség érdekei szempontjából. Nem elég baloldalinak lenni, kormányozni is tudni kell. A Sziriza színes álmot álmodott minden görögnek, népszerű is volt, és lesz is még egy ideig. De valójában kormányzóképtelen, mert saját választóit nem merte szembesíteni a görög válság és az előttük álló feladat nagyságával.

Már a választások előtt is másra kértek felhatalmazást, mint amit baloldali megközelítéssel tenni kellene a görög nemzeti érdek érvényesítése érdekében. Azóta pedig, ugyan néhány ponton elkezdtek konfliktust vállalni a velejéig korrupt, oligarchikus görög elittel, de közben - mivel szavazóbázisukat semmire sem készítették fel - képtelenek voltak a lényeget érintő előrelépésre. Nem elég álmodni. A Szirizának minden lehetősége megvolt arra, hogy szakíthasson az elmúlt évek gazdaságpolitikájának hibáival, ebben a nemzetközi partnerek is segítettek volna. De a hitelezők ellenében nincs megállapodás, csak velük együtt van.

A görög válságot nem lehet ortodox módon kezelni, az államadósság szintje fenntarthatatlan, és ez nem a Sziriza felelőssége. De nemzetállami szinten az Európai Unióban nem lehet antikapitalista megoldást keresni, ráadásul úgy, hogy közben az ország az eurózóna tagja akar maradni. Hogy a gavalléros nyugdíjrendszer érinthetetlen? Ó, persze. Hogy a Sziriza is párttagokat nevezett ki az oktatási rendszer helyi szintű felügyeletére, és nem a szakmai tapasztalat számított? Hát igen.

Az elmúlt évek - sokszor túlzó - megszorításai költségvetési mozgásteret teremtettek a Sziriza számára, hogy felelős, progresszív politikai elvek szerint érdemi, kormányzóképességet sugalló újratárgyalást kezdjenek hitelezőikkel, a görög válság enyhítése érdekében. Ehhez egyszerre kellenek érdemi reformok, akár belül felvállalt konfliktusok, és közben engedmények a hitelezők részéről. De amíg egyáltalán nem látszik a szándék a fenntarthatóbb egyensúly megtalálására, nehéz elvárni a hitelezők enyhülését. És akkor még az orosz kaland elemzésébe nem is fogtam bele.”

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2015. május 10. 11:59
Az írás tökéletesen igazolja azt, hogy a Magyarországi baloldalnak nevezett formátum nem baloldal. Semmi köze az igazi baloldalisághoz. A baloldal nem azokat (értsd a munkásokat, dolgozó értelmiséget) képviseli, akiket kellene, inkább a külföldi érdekeket, a multi cégeket, és a leggazdagabb, de a "körbe tartozó" munkaadókat. Közben a demagógiájukban azok védelmét látják el, akiket az igazi baloldal soha nem képviselt. Ezek az ügyeskedők, a munkakerülők, a különféle deviánsok. A klasszikus szociáldemokrácia ezektől mindig is elhatárolódott. Én jobbközép beállítódásúnak vallom magam, de apám valamikor igazi Szocdem volt. Leírom néhány mondatát: Megkérdeztem tőle egykor: 'Apa, mi proletárok vagyunk" (elég szegények voltunk) Édesapám azt válaszolta: Nem, mi munkás család vagyunk! A prolik bemennek a munkahelyre, lehet, hogy már piásan. Egész nap azon fáradoznak, hogy ellógják a munkát. Ha érdekvédelemről van szó nem lehet bennük megbízni. A munka végeztével bemennek a kocsmába, és estig csontrészegre isszák magukat, amíg van pénzük, ha nincs mindenkivel meghívatják magukat. Este megverik az asszonyt, és a gyereket, és ruhában dőlnek le az ágyra. MI munkások vagyunk: reggel igyekszünk időben, és kipihenve bemenni dolgozni. Próbálunk jól dolgozni, mert tudjuk, hogy abból lehet jobb fizetést adni nekünk is, és a gyár picit a mienk is. Ha úgy érezzük, hogy kevesebbet kapunk, mint jár, összefogunk, és kitartunk egymás mellett, de nem követelünk többet, mint amennyi jár. A tisztességes munka után én is bemegyek a kocsmába. Egy kicsit beszélgetek, megiszok egy-két fröccsöt és megyek haza a családhoz. Otthon igyekszek tenni-venni, és fontosak vagytok nekem ti, a család. Kisfiam ez különbözteti meg a munkást, a prolitól, és a baloldal, mi szocdemek ezek mellett vagyunk és nem a prolik mellett! Ezt tanuld meg!" Szegény édesapám, már közel 40 éve nem él. Én vénségemre nem baloldali lettem, de szerintem a baloldalinak mondott pártok sem. Azért sokszor jut eszembe ilyen cikkek után, mint ez apám bölcsessége.
OberEnnsinnen
2015. május 10. 11:06
"A görög válságot nem lehet ortodox módon kezelni, az államadósság szintje fenntarthatatlan," Bezzeg, 2010-ben Magyarországon ehhez semmi nem hasonlított... ...Hogyan is mertek akkor az Orbánék a nem ortodox megoldásokra még csak gondolni is... Hisz Kósa Lajosék hazudtak, mikor államcsőd lehetőségét emlegettek... De most már tudjuk: a görögöknek unortodox menekülési utakat kell építeni. Őket ezért Brüsszel sem vonhatná kínpadra.
Wendriner
2015. május 10. 10:07
"A Sziriza eddigi teljesítménye szégyenletes." Azért valamivel több , mint az Együtté.
Burmin
2015. május 10. 08:07
Orrturkálós minek pofázik a görögök életébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!