Kivizsgálja az EU a magyar dohánypiacot

2015. június 26. 11:18

A belső piaci szabályozásért felelős Elżbieta Bieńkowska szerint sehol sem ennyire feltűnő az Unióban, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal – írja az EUrologus.

2015. június 26. 11:18

Másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”  – mondta Elżbieta Bieńkowska az EUrológusnak a magyarországi dohánypiac kapcsán. Az Európai Bizottság illetékes hatósága már tavasz óta tárgyal a kormánnyal az ügyről.

Bieńkowska hangsúlyozta, hogy alaposan ki kell vizsgálniuk az ügyet: szoros értelemben vett korrupcióról nincs szó a biztos szerint, „de látszik, hogy szerződések és gazdasági előnyök, amelyekkel korábban külföldi cégek rendelkeztek, most máshová kerültek”. Ha a kormány érvelése nem győzi meg a vizsgálókat, akár kötelezettségszegési eljárás is kezdődhet Magyarország ellen.

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. június 26. 15:08
Hát most tényleg kiakadtam ezen a dohány ügyön. A nemzeti trafikok után azt hittem ezt nem lehet überelni. Dehogynem lehetett! Jött a nemzeti dohányelosztó tender! Na gondoltam ezzel tényleg vége! Á dehogy! Most jön az egyencsomagolás! Nehogy má annak a szegény dohányelosztónak azzal keljen bajlódni, hogy más-más csomagolása van minden cigi típusnak ár és esetleg minőség szerint./ mentolos, gyengébb,erősebb, stb./ Na ez szerintem hungarikum lesz! Lézer jani mentalitását ismerve a következő lépés az lesz, -a dohányzás elleni harc jegyében- hogy összeöntik a mindenfajta cigit találomra, és jó magas egységáron árulják. Ezt egyébként minden más árucikkel is megtehetik./Tej,vaj,sajt, kolbászok, felvágottak, stb./ A paraszt magyarnak úgyis jó, ők még úgyis máshol vásárolnak. /Mi ez ha nem a rolex és a luis vutton pökhendi lenézös világa csak másképp! De nem baj! CSAK A FIDESZ!/-t kéne már elzavarni a p.-ba!/
joebacsi99
2015. június 26. 14:37
Engem nem érdekel, hogy fideszes vagy nem fideszes. Az viszont jobban piszkál, vajon hogyan adott be pályázatot normális üzleti tervvel a "nyerő" trafikosok jó része? A legtöbbje még azt sem tudta, hol fog bérelni helyiséget, anélkül elég nehéz meghatározni a forgalmat, a költségeket. A bevétel részéről megközelítve pedig honnan tudták, hogy az árrést megemelik nemsokára 250 %-kal? Nem az üzleti terv a legfontosabb része egy vállalkozás elindításának? Milyen befektető vagy bank ad így hitelt hozzá? Esetleg ki az a hülye, aki a papíron "kiszámolt" semmi alapján belevág bármibe? Hogyan lehet, hogy vesztes pályázatok úgy érkeztek vissza érintetlenül, ahogyan be lettek küldve, pl. cérnaszállal a boríték ragasztásánál, több oldal szándékosan összetűzve, mellékletek beleragasztva a borítékba stb.?
Akitlosz
2015. június 26. 14:17
"szoros értelemben vett korrupcióról nincs szó" Mert ez csak amolyan laza korrupció, szoft változat. Tisztességes eljárásnak azért nehéz lenne nevezni.
Sárközi Miskulancia
2015. június 26. 13:46
Hajrá! Végre valami hasznosat csinál az unió!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!