Katolikus Társadalmi Napok: gender, nevelés, tudomány és vallás

2015. szeptember 11. 11:22

A katolikus nevelés és oktatás lesz a fő témája az idén harmadszorra megrendezett Kattársnak, Katolikus Társadalmi Napoknak, a katolikus egyház társadalmi tanítását bemutató rendezvénynek, amelynek idén Debrecen ad otthont szeptember 12-én, szombaton. Az előadások, beszélgetések témái közt lesznek a szenvedélybetegségek, a személyiség kibontakoztatása, a gender-elmélet, a sport, de a vallás és tudomány kapcsolata is szóba kerül.

2015. szeptember 11. 11:22

Szombaton lesz a Kattárs, a katolikus egyház társadalmi tanítását bemutató rendezvény, amelynek idén Debrecen ad otthont – tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A rendezvény fő témája a katolikus nevelés és oktatás. Az idei, harmadik Kattárs a debreceni katolikus újjászületés 300. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékévhez kapcsolódik.

A látogatókat a katolikus nevelés és oktatás témájához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetések, előadások, családi programok várják Debrecenben, a Kossuth téren. A sátrakban a katolikus oktatási intézmények, a tanító szerzetesrendek és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be.
 
„Az emlékévben nemcsak a múltról kívánunk beszélni és tanúságot tenni, hanem a jelenre kívánunk fókuszálni, amely a katolikus jövőképnek is az alapja” – olvashatóak Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szavai a Kattárs sajtóközleményében.
 
A Kattárs nyitó programjaként Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius mutat be szentmisét a Szent Anna-székesegyházban. A Kossuth téren felállított sátrakban katolikus oktatási intézmények, tanító szerzetesrendek és a katolikus oktatást segítő civil szervezetek mutatkoznak be. Emellett családi, felnőtt- és gyermekprogramok széles tárháza várja a látogatókat. 
 
Az oktatási témakörökön túl a teremtésvédelem, a sport, a szenvedélybetegségek, a személyiség kibontakozása a családban, mind fontos tárgya lesz az előadásoknak és beszélgetéseknek.  Az előadók között, többek mellett Dr. Papp Miklós morálteológus, Dr. Csókay András idegsebész és agykutató, Ciráki György nemzetközi jogász, Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabda Szövetség elnöke, Dr. Gombocz János nyugalmazott professzor (Testnevelési Egyetem), Dr. Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs (Fenntartható Fejlődés és Erőforrások Kutatócsoport), tanító szerzetesrendek vezetői és neves újságírók is jelen lesznek. A gender-elméletről szóló kerekasztal-beszélgetés egyik résztvevője a Mandiner munkatársa, Szilvay Gergely lesz. A nap záróakkordja Tóth Vera énekesnő koncertje lesz az esti órákban.
 
Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta: a Magyarországon először 2013-ban megrendezett programot Nyugat-Európában több évtizede megtartják. Fontos célja, hogy széles körben megismertesse a katolikus egyház társadalmi tanítását. Itthon két évvel ezelőtt Budapest, tavaly pedig Miskolc adott otthont a rendezvénysorozatnak.
 
Veres András elmondta, hogy jövőre mind a Katolikus Egyház, mind pedig a kormány részéről jubileumi esztendőt hirdettek meg Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából: „biztosan állíthatom, hogy az ő személyéhez kötődő esemény lesz a 2016-os Kattárs, amelyet Budapesten rendezünk meg, viszont pillanatnyilag teljesen pontos témát megfogalmazni nem tudok. Reményeink szerint legalább olyan sikeres lesz, mint a Múzeumkertben tartott két évvel ezelőtti rendezvény.”
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2015. szeptember 11. 17:26
Egy óra a genderről. Valódi szakértők nélkül? Illetve olyanok nélkül, akik nőként is (!), szakemberként is opponálhatnak. Ennek tulajdonképpen mi értelme van? Vagy csak a puszta-guszta gesztust-gusztust (nem kívánt törlendő) értékeljük?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!