Migrációs válsághelyzetet hirdet a kormány Csongrádban és Bács-Kiskunban

2015. szeptember 15. 11:40

Egy óra körül tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdet a kormány Csongrád és Bács-Kiskun megyében. Eközben egyre több migráns várakozik a régi horgos-röszkei határátkelőhelynél, tüntettek is.

2015. szeptember 15. 11:40

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a kormány Bács-Kiskun és Csongrád megyében – jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden. A rendelkezés kedden fél egy és egy óra körül lép hatályba – közölte.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Hangsúlyozta, mindenkinek – a valódi menekülteknek is – elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció. Kovács Zoltán szerint az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt.

Sokan várakoznak Horgosnál, tüntettek is

Egyre több migráns várakozik a régi horgos-röszkei határátkelőhelynél, kedd délelőtt többször „freedom, freedom”, azaz „szabadság, szabadság” felkiáltásokkal tiltakoztak és azt követelték, a hatóságok engedjék be őket Magyarországra. Reggel még csak néhány százan sátoroztak és várakoztak Horgoson, délelőtt azonban további csoportokat szállítottak ide a dél-szerbiai Presevóból, valamint Belgrádból, Szabadkáról és Magyarkanizsáról érkező autóbuszok.

A magyar hatóságok arabul többször is tájékoztatták a migránsokat – beszámolóik szerint – arról, hogy hiába várakoznak, nem engedik őket be, menjenek a másik horgosi átkelő felé, ott bejuthatnak Magyarországra. A szerb rendőrök viszont visszaterelték a határátkelőre azokat, akik az autópálya felé indulva megpróbáltak átmenni a másik átkelőre.

A migránsok között voltak szervezők, akik többeket arról próbáltak meggyőzni, hogy induljanak el Horvátország irányába. Egy ilyen szervező az MTI tudósítójának azt mondta, Horvátországon és Olaszországon keresztül is el lehet érni a kívánt célországokat, ha Horgoson nem tudnak átjutni, akkor érdemes lehet arra indulni. A többség azonban egyelőre kivár, arra számít, hogy a magyar hatóságok mégis megnyitják a Horgos 2 átkelőt, és átengedik azokat, akik már órák óta várakoznak.

A szerb-macedón határ mellett fekvő Presevóba az éjszaka folyamán a nem hivatalos adatok szerint körülbelül háromezren érkeztek, egyelőre nem lehet tudni, hogy ők a magyar határ felé indultak-e vagy már valamilyen alternatív útvonalat választottak.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2015. szeptember 15. 14:04
Szánalmas pánikkeltő műbalhé.
DFK
2015. szeptember 15. 13:04
Közben a migránsok pofátlanul zsarolni kezdtek: éhségsztrájkolnak, amíg meg nem nyitják a határt.
states
2015. szeptember 15. 12:11
Hajrá Viktor! Csak keményen, nem meghátrálni a hazai és a nyugati balnácik elől.
lazio154
2015. szeptember 15. 12:10
Sajnos ez így nem sokat ér. Mi lesz ha a tagtársaink bosszuból 100 ezer már áthaladót visszaküldene ide. Az igazi fideszes megoldása visszamenőleges hatályú érvényesség lenne mondjuk 2015. márc. 31. bezárólag. Lássuk pl. a pofátlan végkielégítések, klf. korhatár előtti és rokkant nyudijak estében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!