Újfajta urak basáskodnak a pénzünkből

2015. október 30. 09:18

Simicska és Mészáros Lőrinc ugyanaz a kategória? Hasonló motiváció mozgatja őket? Jobb-e az egyik a másiknál?

2015. október 30. 09:18
Vágó Gábor

1994-től 2014 egyre erősebbé vált az oligarchák uralma Magyarországon is. Demján Sándor, Csányi Sándor, Leisztinger Tamás, Simicska Lajos mind-mind olyan nagyvállalkozók, akik előszeretettel üzleteltek az állammal, és amíg ez a kapcsolat gyümölcsöző volt, a politikusok is örültek. A forgóajtó effektus révén az embereik, hol az anyacégnél dolgoztak, hol a céget szabályzó állami szervezetnél, és fordítva. Közös bennük, hogy az önálló gazdasági tevékenységen volt a fókusz, a politikát csak az ügymenetek zsírozására használták. Kivéve Simicskát, aki az egész portfólióját politikai célzattal építette fel. Néha-néha összekaptak üzleti ügyeken, de a 70-30 szabálya működött, és mindenkinek megvolt a saját fenségterülete. 2010-ben fordult a kocka, és már csak Simicska üzletelhetett nagyban a magyar állammal. Az emberei bent voltak a legfontosabb pontokon, ahol az állami pénz folyását lehetett irányítani. A kedvéért (üzleti érdekéért) törvényeket is módosítottak bármikor sec-perc alatt. A gecizős nap végérvényesen rámutatott, hogy minden megváltozott. A régi vágású oligarchák a stadionok VIP páholyába még bejuthatnak, de a nagy közbeszerzések és az állami funkciók közelébe már nem.

Orbán Viktornak új gazdasági háttér után kellett néznie, és megbízható, nem önjáró szereplőket talált a céljaihoz. Így ívelt fel 2014-től Andy Vajna, Garancsi István és Mészáros Lőrinc csillaga. A rendszer új kegyeltjei már nem önálló szereplők, hanem a politika alárendeltjei. Nem ők mozgatnak, őket mozgatják. Ők azok a kevesek, akiknek lehetőség adatott, hogy az állam segítségével degeszre tömjék a zsebüket. A logikai láncból az következik, hogy segítenek a politikai szereplőknek. Ám oknyomozó legyen a talpán, aki lefüleli Andy Vajnát, hogy az ellenőrizetlen kaszinóinak bevételét Gucci táskában adja oda Rogán Antalnak. Nem, nincs ilyen. Inkább vesz neki egy TV csatornát, ahol bármikor beleírják egy szappanoperába. A stadionépítésben jeleskedő Garancsi István nem kertvégi focipályával fog hálát adni a megrendelésekért a miniszterelnöknek. Az új felcsúti földesúr Mészáros Lőrinc sem egy fél mangalicát küld disznótorosként tisztelete jeleként. Akkor lesz szükség az ő vagyonukra, amikor politikus mozgatóik kikerültek a hatalomból és majd vissza akarják szerezni azt.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2015. október 31. 12:09
Nagyapád fasa a Tanácsköztársaságban volt basa.
Horpadt Bölény
2015. október 30. 20:07
Lenin fiú,halál fia
Öreg
2015. október 30. 19:36
Ettől az alaktól soha nem szabadulunk meg?
sensei
2015. október 30. 18:30
Már csinált, bedőlt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!