Quaestor-ügy: a bíróság továbbra is várja a vádirat hiánypótlását

2016. április 04. 17:41

Folytatódik a nyilvánosság előtti adok-kapok a Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Főügyészség között a Quaestor-ügyben. Legutóbb az ügyészség azt közölte, hogy nem tudja kiegészíteni úgy a vádiratot, ahogy azt a bíróság elvárja, ráadásul ezt törvény sem írja elő. A bíróság viszont továbbra is várja a hiánypótlást. A huzavona miatt lehet, hogy csak a nyári szünet után kezdik tárgyalni majd az ügyet.

2016. április 04. 17:41

Fenntartja korábbi álláspontját a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék: továbbra is hiányosnak tartja a vádat, ezért hiánypótlást vár a Fővárosi Főügyészségtől – közölte a törvényszék szóvivője hétfőn az MTI megkeresésére. Póta Péter azt mondta, hogy tudomásul veszik Ibolya Tibor fővárosi főügyész jogi véleményét, ugyanakkor nem változtatnak a sajátjukon, és hatvan napot adnak a főügyészségnek a hiánypótlásra.

Ibolya Tibor hétfői sajtótájékoztatóján azt kérte a törvényszéktől, hogy ne kérje a a Fővárosi Főügyészségtől az álláspontja szerint jogszabálysértő hiánypótlást, és az első tárgyalási napot a vádirat benyújtásától számított három hónapon belülre, tehát május 5-éig tűzze ki. A hétvégén – közleményekben – vita bontakozott ki a főügyészség és a törvényszék között arról, hogy megfelelő volt-e a benyújtott vádirat előkészítése, szükség van-e hiánypótlásra.

Ennek azért van jelentősége, mert a kiemelt ügyeknél a vádirat benyújtása után a bíróságnak három hónapon belülre ki kell tűznie az első tárgyalási napot, ha viszont hiánypótlásra van szükség, akkor a határidő az újabb dokumentumok benyújtásával kezdődik. Utóbbi esetben csak a nyári ítélkezési szünet után, ősszel kezdődhet meg az ügy tárgyalása. 

Szombaton a törvényszék azt közölte az MTI-vel, hogy a Tarsoly Csaba és társai ellen bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőügyben eljáró bírói tanács a vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a főügyészséget, és hatvan napot adott erre. A bíróság szerint a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak. A bíróság csak a hiánypótlás után tudja kitűzni a tárgyalást - írták. Vasárnap Ibolya Tibor fővárosi főügyész azt közölte az MTI-vel, hogy a főügyészségnek nem áll módjában teljesíteni a Fővárosi Törvényszék által kért hiánypótlást, mert azt sem a büntetőeljárási törvény, sem a bírósági gyakorlat alapján nem lehet végrehajtani.

A Quaestor-ügy vádirata február 5-én érkezett a Fővárosi Törvényszékre. A kiemelt jelentőségű büntetőügyet soron kívül kell tárgyalnia a bíróságnak. A brókerbotrány kapcsán bűnszervezetben elkövetett sikkasztás, csalás és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás Tarsoly Csaba és társai ellen. A vádirat szerint az elkövetési érték mintegy 77 milliárd forint.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2016. április 13. 00:12
balkánnal már nem példálozok..mert rájuk nézve kezd ciki lenni, hogy magunkat hozzájuk hasonlitom..de régen elöttünk járnak erkölcsben, morálban, jogállamban....de lassan latin-amerika is..pedig az ottani állapotok hagynak némi kivánni valot.. "Elmenekült Bolíviából a Tóásó Elődöt vádló ügyész? Bolíviában lemondott Tóásó Előd „terroristaügyének" ügyésze. Marcel Soza ellenzéki értesülések szerint elmenekült az országból – írta szerdán az mno.hu." http://www.maszol.ro/index.php/kulfold/10216-elmenekult-boliviabol-a-toaso-elodot-vadlo-ugyesz
gudmen
2016. április 13. 00:12
ha a föügyész korrupt kinél lehet feljelenteni?
maanzaad
2016. április 12. 19:54
Szocialista brókerbotrány.......:))))))))))
Viktátorbán
2016. április 09. 03:07
Lotti Azért az megnyugtató ha egy kormánynak saját maffiája van! Sőtt ha maga az orbán rezsim a maffia! Cosa Nostra már könyörög orbánnál a receptért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!