Orosz választások: nagy előnnyel vezet az Egységes Oroszország

2016. szeptember 19. 08:23

Jelentős előnyre tett szert a jelenleg is kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnapi választáson, a szavazatok 54,21 százalékával vezet 90 százalékos feldolgozottság alapján.

2016. szeptember 19. 08:23

A listás szavazatok 54,21 százalékát szerezte meg a kormányzó Egységes Oroszország párt a vasárnap megtartott oroszországi parlamenti választáson a voksok 90 százalékának összesítése alapján, és tetemes előnnyel vezet az egyéni körzetek többségében is.

Akár kétharmad is lehet belőle

Az orosz Központi Választási Bizottság által hétfő hajnalban közölt adat szerint a Vlagyimir Putyin elnök mögött álló párt növelni fogja mandátumainak számát a parlament alsóházában az előző ciklushoz képest, mi több, mandátumainak száma nem hivatalos becslések szerint meg fogja haladni az alkotmány módisításához szükséges kétharmadot. A legutóbbi, 2011-es választáson 49 százalékot kapott az Egységes Oroszország, amivel megkapta a mandátumok több mint felét.

A kommunisták állnak a második helyen

A hétfő hajnali részeredmények szerint az Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja állt a második helyen 13,53 százalékkal, hajszálnyira megelőzve a jobboldali populista Liberális Demokrata Pártot, amely 13,28 százalékot kapott. A negyedik legtöbb szavazat (6,19 százalék) a balközép Igazságos Oroszország pártnak jutott. A többi 10 országos listát állított párt nemhogy a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos határt nem lépte át, de az állami támogatásra feljogosító 3 százalékosat sem.

Az Állami Duma 450 mandátumának sorsa felerészt a listás szavazáson dőlt el, a másik feléé pedig egyéni választókörzetekben, ahol az Egységes Oroszország a hétfő reggel az Eho Moszkvi független rádió által bemondott adatok szerint a 225-ből 203-ban nyerésre áll.

A választási részvétel viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultak 47,55 százaléka adta le a voksát, szemben az öt évvel ezelőtti 60 százalékkal.

(MTI) 

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Területvédő
2016. szeptember 19. 16:00
Ahogy nézem, Oroszországban nem rúgtak labdába a különböző NGO-kon keresztül nyugatról pénzelt nemzetellenes és oroszellenes liberális ügynökpártok. És ez jól is van így. Gratulálok Medvegyevnek.
u.cserkész
2016. szeptember 19. 10:39
Nincs ebben semmi meglepő, a szláv, az orosz ember egészen máshogy gondolkodik, mint "felvilágosult" nyugati polgár. Csak mi gondoljuk azt, hogy a mi kultúránk a leges-leges-leges legjobb, legszebb, legműködőképesebb. Volt a nagy fenyítés (a Krim miatt) a különböző embargók az EU és USA részéről Oroszországgal szemben, hogy attól összeomlik az ország. Miközben jól "lábon lőttük magunkat" Putin erősebb lett, mint valaha. Az el nem adott termékek meg rajtunk maradtak. A megalakult a BRICS (Kína,India,Brazília,D-Afrika,Oroszország) nem orosz elszigeteltséget eredményez. Szóval, ne háborodjunk fel, mint az amerikai tengerészgyalogos Afganisztánban, a hegyi pásztorral szemben, hogy az nem tud angolul.:-)
Berecskereki
2016. szeptember 19. 10:27
Lehet Putyinozni. A kormányzó Egységes Oroszország párt a 450 fős Állami Dumában 140 mandátumot nyert a pártlistás és 203-at az egyéni körzetekben vasárnap megtartott választások alapján, ami bő háromnegyedes többséget jelent a parlament elsóházában.
Mich
2016. szeptember 19. 09:54
Ott sincs egy valamirevaló ellenzék. Csak a bolsik + libsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!