Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Lábbal szavazni

2016. december 13. 07:13

Közel tizenkilencmillió embert vártak az urnáknál, de ez hiú ábránd marad: az ország lakosságának jelentős része, egyes becslések szerint három és fél milliónyi életerős fiatal és középkorú külföldön dolgozik.

2016. december 13. 07:13
Lukács Csaba

Közel tizenkilencmillió embert vártak az urnáknál, de ez hiú ábránd marad: az ország lakosságának jelentős része, egyes becslések szerint három és fél milliónyi életerős fiatal és középkorú külföldön dolgozik. Hatszázezerről a kormány is tud, az ő állandó lakcímük külföldön van, így számukra rekordmennyiségű, összesen 417 szavazókörzetet nyitottak meg külföldön. A legtöbbet (hetvenhármat) Olaszországban. A romániai szavazás ennek következtében harminchat órán át tart: magyar idő szerint az első külföldi szavazókör már szombat este kilenckor megnyitott Új-Zélandon, és az utolsó hétfő reggel zár be az Egyesült Államok nyugati partján. Azok a románok, akik a lábukkal szavaztak, négy alsóházi képviselő és két szenátor kilétéről voksolnak.

Nem csak az országból való távozással lehet erős véleményt mondani a politikai elitről – erre a magyarok érdekvédelmi szövetségére leadatott voksok száma is jó példa. Huszonhat éve még egymillió-négyezer szavazatot kapott az RMDSZ, a legutolsó választáson pedig már csak 388 ezret. Nem azért, mert időközben a romániai magyarok kétharmada kihalt vagy elvándorolt, hanem mert kiábrándultak a politikából. Megértem őket: én sem tudnék arra az RMDSZ-re szavazni, amelyben még ott vannak az olyan kommunista ősbölények, mint például az Elena Ceausescu híres kémiai kutatóintézetében szocializálódott Verestóy Attila. (Ha már Elena és Nicolae Ceausescunál tartunk: bukaresti utam alatt ellátogathattam a diktátorházaspár korábban szigorúan titkos atombiztos bunkerébe és egykori lakásába, a négyezer négyzetméteres Primaverii palotába. A különleges és megrázó látogatásról hét végi magazinunkban olvashatnak riportot.) Sok erdélyi barátom és ismerősöm így van ezzel, vagyis hiába a példátlan mozgósítás a magyar közmédiában, várhatóan alacsony lesz a részvétel az erdélyi magyarlakta megyékben. Az külön cikket érdemelne, miért veszett ki a jelenlegi budapesti hatalom eszköztárából az elegancia: akárcsak a migránskampányt, az RMDSZ melletti kiállást is túltolták, és ez inkább visszatetszést vált ki az emberekből, mintsem az urnák elé vinné őket. Ráadásul csúsztattak is azzal, hogy élethalálharcnak állították be az ötszázalékos parlamenti küszöb elérését, holott az RMDSZ már a szavazást megelőzően gondoskodott a saját bejutásáról. A magyar politikusok javaslatára ugyanis módosították a választási törvényt, bevezetve egy alternatív küszöböt. Ennek értelmében regionális pártként úgy is bejutnak, ha legalább négy megyében megkapják a leadott szavazatok húsz százalékát. Ezt pedig a magyarlakta megyék simán hozzák, így az élet-halál kérdés tulajdonképpen egy-két politikus négyéves bukaresti munkahelyét jelenti.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. december 13. 17:29
Lábbal szavazni, azaz otthagyni G.Lalit, arra gyáva vagy, Csabi...?!
Sinistra
2016. december 13. 15:35
Verestóy ráadásul szekus.
Harangláb
2016. december 13. 12:38
Szerintem inkább vezesd le, hogy azért maradtak olyan sokan távol az urnáktól Romániában, mert ezzel is a Zorbán rezsim ellen akartak tiltakozni az oláhok...Lajos jól van?
Onurisz
2016. december 13. 10:07
Lehet ilyeneket mondani, hogy az erdélyi magyarok "kiábrándultak a politikából", meg a magyar kormány "túltolta" az RMDSZ támogatását (korábban állítólag az volt a baj, hogy az RMDSZ ellenfeleit támogatták), mégis az az érzésem, hogy két dolog lehet: 1. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a magyaroknak marha jó dolguk van Romániában. (A korrupciós bíróság zaklatásai, visszarekvirálások, zászlótiltó ítéletek, "terrorista perek", fejlesztési források elvonása, Székelyföld közigazgatási szétszabdalásának terve és egyéb nyalánkságok - lényegtelen dolgok.) 2. Ki kellene osztani néhány kijózanító pofont azoknak az erdélyi magyaroknak, akik nem képesek négyévente egyszer elmenni és behúzni egy ikszet a magyarok pártjára. A külföldön élőknek is, akik nem képesek ezt megtenni az otthoniak érdekében. (Mert ha rendszeresen nem 6, hanem 12 vagy 15%-os részesedést érne el az RMDSZ a parlamentben, akkor alighanem az autonómia is elérhető lenne, mert esélye sem lenne a román elitnek arra játszani, hogy a magyarok előbb-utóbb kiesnek a parlamentből és akkor szabad a pálya.) Felháborító, hogy az erdélyi magyarok többsége négyévenként egy sétára sem hajlandó a jövőjük érdekében és kevesebben járnak szavazni, mint a magyarországiak, akiket azért az elűzetés és asszimilációs nyomás nem fenyeget. Innen nézve teljesen nyilvánvaló, hogy belátható időn belül eljön az az idő, amikor majd naponta is szívesen sétálnának, de már késő lesz. Az utódaik akkor majd fel fogják tenni a nyilvánvaló kérdést, hogy miért nem védték és képviselték magukat, amikor még lehetett, s nem fogják érteni, hogy, dehát "kiábrándultak a politikából", meg, hogy Orbán "túltolta", és az egyéb hülyeségeket. Ne legyen igazam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!