Az alapjövedelmet ígérő Hamon nyerte a francia baloldal előválasztását

2017. január 23. 09:21

Meglepetésre Benoît Hamon nyerte a francia baloldal előválasztásának első fordulóját a volt miniszterelnök Manuel Valls előtt: előbbi 35, utóbbi 31 százalékot szerzett a szavazáson. A harmadik helyre Arnaud Montebourg futott be, aki jelezte: a második fordulóban Hamont támogatja.

2017. január 23. 09:21

A korábban vártakkal ellentétben nem Manuel Valls volt miniszterelnök, hanem a sokak által esélytelennek tartott külsős, Benoît Hamon nyerte a francia baloldal előválasztását. Hamon a szavazatok harmincöt százalkát szerezte meg, míg Valls csak 31-et. Így ők ketten ütköznek majd meg a második fordulóban az elnökjelöltségért.

A 49 éves Benoit Hamon a havi 750 eurós általános alapjövedelem bevezetésére tett javaslatával került az előválasztási kampány középpontjába. Ezt a javaslatot mind a hat riválisa elutasította, mert a hatalmas költségek miatt megvalósíthatatlannak tartják az ötletet. „A választók meggyőződésből és nem lemondásból szavaztak” – mondta Benoit Hamon az eredmények ismertetése után. „Szakítani kell a berögzült receptekkel és politikával, a régi megoldásokkal, amelyek nem működnek” – hangsúlyozta az újbaloldali politikus.

Hamon győzelme miatt a függetlenként induló, de korábban a szocialista kormány gazdasági minisztereként ismertté vált Emmanuel Macron esélyei jelentősen megnőhetnek az elnökválasztáson, miután a reformpárti Manuel Valls szavazói várhatóan hozzá pártolnak át. Montebourg már jelezte, hogy ő a baloldali előválasztás következő fordulójában Hamont támogatja.

A Szocialista Párt baloldalához tartozó volt oktatási miniszterre a vasárnapi előválasztáson részt vevő francia állampolgárok 35,8 százaléka adta a voksát. A baloldali előválasztáson jóval kevesebben vettek részt, mint a jobboldal tavaly novemberi államfőjelölt-állító választásán, amelyen több mint 4 millióan vonultak az urnákhoz. A Szocialista Párt előzetesen azt remélte, hogy legalább 1,5–2 millióan szavaznak, s ezzel lendületet adhatnak az előválasztás győztesének a februárban kezdődő elnökválasztási kampányhoz. A választást felügyelő párthatóság szerint a részvétel megközelítette a kétmillió főt.

(MTI)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mer-kell
2017. január 23. 22:39
Mindig és mindig ezzel kampányol a baloldal. Elvenné attól aki dolgozik és odaadná annak, aki nem. LÓF.SZT
matekandi
2017. január 23. 19:27
A "baloldal" szavazóbázisát a bevándoroltakkal és utódaikkal próbálja utántölteni, sikeresen. Franciaországban ez ma már komoly tényező. Innen nézve nem meglepő az eredmény...
néhai Ch.Pilot
2017. január 23. 17:59
Egy echte civil...
Morgen
2017. január 23. 12:01
Jellemző a közönségre! Nálunk is képes a nyugdíjas párt képviselője azt mondani, hogy 40.000 lesz az alapnyugdíj , ezenfelül mindenki megkapja a jelenlegi nyugdíját. Szánalom, mivel képesek egyesek hülyíteni a népet. Külön szánalom, hogy akad, aki ezt komolyan veszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!