Elszaporodtak a netes zaklatások

2017. január 19. 14:02

Megdöbbentően nagy mértékben nőtt meg az elmúlt öt évben azon gyerekek és fiatalok száma, akik netes zaklatás miatt kénytelenek segítséget kérni. Már hétéves gyermekek is vannak köztük, és a helyzet egyre romlik - hívja fel a figyelmet a család.hu cikke.

2017. január 19. 14:02

A gyermekek érdekeit védő brit NSPCC Childline nevű szolgáltatásának felmérése szerint míg 2011-ben 2400 esetben jelentettek fiatalok elleni netes zaklatást, addig tavaly ez a szám már 4500 volt, ami pár év alatt 88 százalékos emelkedést jelent. Ráadásul a valós szám ennél sokkal magasabb lehet, hiszen rengeteg esetről nem is szereznek tudomást - írja cikkében a család.hu.

A helyzet annyira rossz, hogy már hétéves gyerekeket is zaklatnak társaik, sokan már iskolába sem akarnak menni miatta. A jótékonysági szervezet szerint a trollok több ezer gyereket szégyenítenek meg.

A Childline elnöke szerint az adatok fel kellene nyissák mindenki szemét, mert a zaklatás sok fiatal életét keseríti meg, vagy egyenesen teszi tönkre, ráadásul a jelenség már nem áll meg az iskolakapunál.

„A netes zaklatás haza is követi őket, míg végül már nem tudnak hova menekülni előle. A felnőtteknek, szülőknek, tanároknak közbe kellene lépniük, mert a gyerekek elmondása szerint a jelenség nem marad abba magától, sőt, általában csak rosszabb lesz. Az iskoláknak nagyon komolyan kellene venni a jelenséget, de a legfontosabb az lenne, hogy a gyermekek segítséget kérjenek” – mondta a BBC-nek Esther Rantzen.

Ráadásul nem csak az ismerősök jelentenek veszélyt. Mint a Childline egyik fiatal ügyfele elmondta, online játékot játszva kezdték zaklatni, és mondták neki, hogy legyen öngyilkos. „Nem fogom megölni magam, de ez nagyon felzaklat” – tette hozzá.

„A szüleim észre sem veszik, mennyire felkavar ez az egész, annyit mondtak, hogy álljak ki magamért, vagy egyszerűen ne játsszak többet, de nekik fogalmuk sincs arról, milyen nehéz ez” – mesélte, hozzátéve, hogy fogalma sincs, miért másztak rá hirtelen, de nagyon nehezen birkózik meg vele.

A brit szervezet azt tanácsolja, hogy akit ilyen támadás ér, feltétlenül szóljon egy felnőttnek, akiben megbízik. Vezessen naplót az őt ért atrocitásokról, pontos időpontokkal és esetleírással, levélben jelezze a dolgot az iskolaigazgatónak, és ami sok esetben jó taktika: ne reagáljon, tegyen úgy, mint akit nem érdekel, mert a zaklatók ilyenkor sokszor elveszítik az érdeklődésüket - zárja sorait a család.hu.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!