Rozsda-Amerika: felkavaró fotósorozat az USA végeiről

2017. január 18. 15:32

Különös, felkavaró fotógalériát tett közzé a neves, Robert Capa és társai által alapított Magnum fotóügynökség az Egyesült Államokról: az USA ötven tagállamából közöltek egy-egy, szerintük jellegzetes fotográfiát Obama távozása és Trump érkezése között. Ezeken a fotókon nincs hóp meg cséndzs: szolid hanyatlás látható itt, távol Hollywood és a nagyvárosok csillogásától. Csak az Istenbe és a fegyverekbe vetett hit, ami biztos.

2017. január 18. 15:32
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Rozsda-Amerika visszavág – írtam novemberben, az amerikai elnökválasztást követő hajnalon, amikor Donald Trump győzelme biztossá vált.

Azóta az amerikai és a nemzetközi sajtó egy része felfedezte magának ezt a bizonyos Rozsda-Amerikát, amely távol van az óceánpárti, nyüzsgő és fejlett metropoliszoktól és távol Hollywood ál-amerikai giccsétől is. Távol van nagyjából mindentől. Még az eredeti amerikai álomtól is.

A valóságra való ráébredés mozgathatta a neves Magnum fotóügynökséget is, amikor Barack Obama amerikai elnök távozása és Donald Trump érkezése között ötven fotóból álló galériát közöltek States of the Union címmel (utalva a mindenkori elnöki évértékelők elnevezésére).

A Robert Capa és társai által alapított Magnum szerkesztői érdekes, felkavaró képsorozatot raktak össze, egy-egy képet közölve a különböző amerikai tagállamokból.

Ezeken a fotókon nincs hóp meg nincs cséndzs, nincsenek távolba meredő könnyes tekintetek a büszkén lobogó amerikai zászló alatt.

Kiüresedést, lepusztulást, roncsországot és roncsvárosokat látunk a képeken (és lelki szemeinkkel a képek mögött). Bezárt boltok és bezárt életek egy egykor volt szebb jövő emlékképei és fizikális nyomai között; faji feszültségek és társadalmi különbségek a kisvárosi, vidéki Amerikában.

És ami soha nem változik: az a különös amerikai istenhit – és a fegyverekbe vetett hit. Ezek is visszaköszönnek a képekről. 

Ez természetesen nem „a” mai Amerika. De annak egy olyan, meglehetősen nagy szelete, amiről nem szoktak és nem szoktunk beszélni, és amely sokak meglepetésére egy Trumpot megválasztott a világ vezető hatalma elnökének.

Érdemes összehasonlítani a mai képek hangulatát a korábban a Mandineren is közölt, a harmincas-negyvenes évek tettrekész, dolgos, kemény, mégis reményteli Amerikáját bemutató korai színes fotográfiákkal.

Well, Mr Trump, make this America great again.

Alaszka

Arkansas

Kalifornia

Indiana

Maryland

Massachusetts

Missouri

Nevada

Tennessee

Virginia

Nyugat-Virginia

 

A teljes galériát itt tekinthetik meg.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2017. január 19. 00:08
Az amerikai egyesült álmok nevű cégben 40 millióan élnek élelmiszer segélyeken.
Sinistra
2017. január 18. 20:55
A fotográfia is egy médium. Hazudik. De legalábbis gyanús.
pollip
2017. január 18. 20:23
Nem régen egy felkavaró dokumentum filmet láttam. Az usa-ban gyerek-átnevelő táborok vannak. Ha a szülő nem boldogul a gyerekével, beíratja egy ilyen táborba, aminek működése és fegyelmezése az akarat, a lélek megtörésére szolgál. 5-14 éves korig lehet elvitetni ( akár bilincsben is ) a gyereket. Az átnevelés idejére a szülő lemond a gyermeknevelési jogáról és átruházza azt a tábor vezetőjére. Mindez legális, egész iparággá nőtte ki magát................
Akitlosz
2017. január 18. 19:56
Az az egyetlen módja, hogy Magyarország utolérje a fejlett nyugatot, hogy ők is lerohadnak Magyarország szintjére.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!