Meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet és ingatlanokat államosítanak

2017. március 02. 20:07

A családtámogatási rendszer változásairól, a gazdátlan ingatlanok államosításáról, a csíki sörről, a Puskás Ferenc stadionról és az LMP Paks 2-vel kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről is beszélt Lázár János a csütörtöki kormányinfón. Emellett beszámolt a migrációs válsághelyzet meghosszabbításáról és arról: nem hagyjuk, hogy a multik élelmiszeripari szemetet etessenek velünk.

2017. március 02. 20:07

Változik a családtámogatás

Már rövidtávon változhatnak a gyermeknevelési, gyermekvállalási kedvezmények, vagy a népegészségügyi támogatások rendszere – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, ismertetve: a kabinet egy 2060-ig tartó demográfiai programot készít elő.

Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: ennek része a halálozás csökkentése, de az oktatási rendszer erősítése vagy az unión belüli magyar munkavállalás értékelése is. A miniszter célnak nevezte a születéskor várható élettartam növelését 2030-ig mintegy öt évvel, a nők esetében 85, míg a férfiak esetében 80 évre. Beszámolt arról, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében eddig megtett intézkedések hatása már tavaly érzékelhető volt, több mint 93 ezer gyermek született.

Mint mondta, a kormány meghallgatta az emberi erőforrások miniszterének, valamint érintett államtitkárainak erről szóló beszámolóit, a többi között annak az ifjúság kutatásnak az eredményét, amelyhez 8 ezer magyar fiatalt kérdeztek meg.
A szükséges lépésekre a gazdasági és a stratégiai kabinet tesz javaslatot, de mint kiemelte, a kormánynak ambiciózus célkitűzései vannak. A jelenlegi évenkénti 126 ezres halálozási számot például 115 ezerre csökkentenék.

Elvennék a gazdátlan ingatlanokat 

Állami tulajdonban kerülhetnek azok az ingatlanok, amelyek tulajdonosaiként az okmányok olyan embereket jelölnek meg, akik több mint 115 éve születtek. Lázár János közölte: erre a belterületi ingatlanok valamint a mezőgazdasági földek hasznosításának könnyítése érdekében van szükség.

A járási hivatalok, ezen esetekben hirdetményben kísérelnék meg a tulajdonos vagy az örökösök felkutatását, akiknek lehetőségük lesz póthagyatéki eljárás lefolytatására. Az ingatlanok akkor kerülnek az államhoz, ha azokért senki sem jelentkezik – ismertette Lázár János. Hozzátette: a belterületi ingatlanokat átadnák az önkormányzatoknak, az osztatlan közös tulajdon megvételére pedig lehetőséget biztosítanak a tulajdonostársaknak.

Ismertette: a több mint 18 millió ingatlan-nyilvántartási bejegyzésből csaknem 1,9 millió hibás, például hiányos a tulajdonosra vonatkozó bejegyzés. Ismertette: 13 ezer olyan tulajdoni lap van, amely szerint a tulajdonos 1896 előtt született.

Foci és sör

A Puskás stadion költségeiről elmondta, a kormány bruttó 190 milliárd forint összeget hagyott jóvá a beruházásra. A nyílt, nemzetközi tender után a legolcsóbb ajánlat 190 milliárd forint plusz áfa lett - mondta. Kifejtette: a kormány 15 százalékos eltérésig igazságügyi szakértő bevonása nélkül dönthet úgy, hogy a programot el lehet indítani. Közölte, mivel az eltérés 5,8 százalékos volt, elfogadták.

Lázár beszámolt arról is, hogy a Csíki sör meghívására március második felében meglátogatja a sörgyárat, amelynek szeretne segíteni.

Szigorúbb ellenőrzés lesz az EU külső határain, meghosszabbítják a migrációs válsághelyzetet

Lázár azt is elmondta, hogy a kormány fél évvel meghosszabbítja az egész ország területére érvényes tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Erre azért van szükség, mert mintegy 800 ezer ember szorult be a balkáni térségbe, akik nem tudnak visszatérni Törökországba. Hangsúlyozta: ehhez kapcsolódik az idegenrendészeti őrizet visszaállítása, valamint a határ megerősítése. Emlékeztetett: múlt héten 38 milliárd forintot biztosított erre a kabinet, ebből a május 1-jére elkészülő második kerítés megépítése 28,4 milliárd forintba kerül. 9,4 milliárd forint lesz Röszkénél és Tompánál a tranzitzónák kerítésének megerősítése és a két helyen mintegy négyszáz fő elhelyezését biztosítják az idegenrendészeti őrizet céljából.

Lázár János azt mondta, a magyar-szerb határszakaszon mintegy 150 kilométer hosszan a második kerítését úgy építik, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is lehessen őrizni. Közölte, a kerítés építésében hétszáz fogvatartott vesz részt és a mostani beruházás 38 milliárd forintos költségével 284 milliárd forintra nő a déli határszakaszon a kerítés költsége. Elmondta, az Országos Bírósági Hivatal a többletfeladatok ellátására 295 millió forintot kap, az Emberi Erőforrások Minisztériumának is biztosítanak 76 millió forintot.

Szólt arról is, hogy az Európai Bizottság által február 16-án elfogadott jogszabály szerint az EU külső határain mindenkit, így az uniós állampolgárokat is ellenőrizni kell. Az uniós külső határán a személyi ellenőrzését visszaállítják - értékelte az intézkedést, jelezve, hogy annak bevezetésére 20 nap van. Ismertette: az uniós állampolgárokat ugyanúgy igazoltatni kell, mint azokat, akik nem állampolgárai az EU-nak, a személyes okmányokat ellenőrizni kell a nemzetközi informatikai rendszerben, ki kell szűrni azokat, akik potenciális kockázatot jelentenek.

Lázár János jelezte, várakozás, akár 8-10 órás torlódás is előfordulhat emiatt a határon és a kormány csak addig tudja ezt az intézkedést betartatni, amíg az nem okoz aránytalan társadalmi kárt.

Kitért arra is, hogy február 22-én állapodott meg az Európai Tanács és az Európai Parlament új jogszabályok elfogadásáról, hogy az ukrajnai állampolgárok vízum nélkül léphessenek be az EU-ba. A tervek szerint akinek biometrikus útlevele van és ukrán állampolgár, vízummentesen léphetnek be.

Ne etessenek szeméttel a multik!

A miniszter tájékoztatott a visegrádi országok csütörtöki varsói csúcstalálkozójáról, ahol két dokumentumot fogadtak el, az egyik Európa jövőjével, a másik az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatos.

Elmondta, március 25-én az Európai Uniót alapító római szerződés aláírásának hatvanadik évfordulója alkalmából Rómában lesz uniós csúcs, ahol nyilvánvalóan előkerül Európa jövője. A visegrádi országok szerint erős nemzetállamok, erős országok kellenek az unióban – hangoztatta. A V4-ek egyeztettek a 2020-as költségvetési ügyekről is; a kormány kiemelten készül a költségvetés megtárgyalására, ebben szövetségese lesz Lengyelországnak, Szlovákiának és Csehországnak.

Lázár elmondta: a V4-ek közösen fordulnak az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a fogyasztók érdekeit jogszabály védje. Arra akarják kötelezni a kereskedőket, hogy folyamatosan adjanak információt a fogyasztóknak arról, amit vásárolnak milyen minőségű, illetve hogy más minőségű Magyarországon, mint Európa nyugati részén – mondta.   

Magyarország tiltakozik a hátrányos megkülönböztetés, a diszkrimináció ellen – hangsúlyozva, hozzátéve, a nagy multinacionális vállalatok „élelmiszeripari szeméttel” árasztják el Közép-Kelet-Európát, kettős minőségben állítják elő termékeiket.

Kevés átláthatóbb beruházás volt Paks 2-nél

Kérdezték az LMP által a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban benyújtott országos népszavazási kérdésekről. Lázár János úgy értékelte, ma Magyarországon a kispártoknak van „egy láthatósági problémájuk”. Ha ma lennének a választások az LMP nem jutna be a parlamentbe, és nyilvánvalóan valami nagy dolgot kellene csinálniuk, hogy láthatóvá váljanak – mondta.

A miniszter szerint olyan ügyről van szó, amiről a nép már szavazott a 2014-es választáson. Az LMP mindent megtett annak érdekében, hogy akkor ez a beruházás legyen a legfontosabb döntési szempont - közölte. Hozzátette: a kormány tiszta lapokkal játszott, törvényhozásban pedig az LMP is elmondhatta álláspontját. Ez nem vonja el az LMP jogát attól, hogy népszavazást kezdeményezzen – jegyezte meg.

Hozzátette: az atomerőmű beruházásnál kevés átláthatóbb beruházása volt a magyar államnak. Szerinte a népszavazási kezdeményezés politikai akció, az nem az atomerőműről szól, mint ahogy a Momentum Mozgalom kezdeményezése sem az olimpiáról szólt.

(MTI)

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csergolec
2017. március 03. 07:27
"Hozzátette: az atomerőmű beruházásnál kevés átláthatóbb beruházása volt a magyar államnak." Erről Gyurcsány jut eszembe: "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" Ezeket a "politikusokat"(oldaltól függetlenül)nagyon egy kaptafára formázták!!
Pinter68
2017. március 02. 22:52
"A miniszter szerint olyan ügyről van szó, amiről a nép már szavazott a 2014-es választáson." Mit nem mond!!! Én semmi ilyesmire nem emlékszem a Fidesz "bő lére" eresztett programjából és a szavazólapon sem láttam hasonlót. De biztos csak nem figyeltem.
Akitlosz
2017. március 02. 20:47
"Hozzátette: az atomerőmű beruházásnál kevés átláthatóbb beruházása volt a magyar államnak." Az nagyon nagy szégyen és baj, mert az a beruházás nem átlátható.
3M..
2017. március 02. 20:47
"TITKOLJÁK, HOGY HÁNY EMBER FAGYOTT HALÁLRA A TÉLEN" http://alfahir.hu/2017/03/02/fagyhalal_kormany Tavaly ősz eleje és 2017. február közepe között 171-en fagytak meg köztük egy 11 éves gyermeket a saját ágyában ért utol a fagyhalál. http://www.balrad.com/2017/02/19/rendszerlenyeg/ Kíváncsi vagyok ez mikor lesz benne a TV-ben? Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!