Kutatás: a német újságírók a politikai elit kiszolgálói lettek

2017. július 27. 17:13

Nem teljesítették jól feladataikat a német hírmédiumok a menekültválságban, semleges megfigyelés helyett a politikai elit álláspontját tükrözték, a nagyközönség és a médiaszféra világa elidegenedett egymástól – áll a több mint kétmilliós tagsággal rendelkező német IG Metall szakszervezet által megrendelt, a Hamburg Media School által elkészített átfogó médiatanulmányban.

2017. július 27. 17:13

Nagyszabású médiaelemzést rendelt meg a német IG Metall ipari szakszervezet Otto Brenner Alapítványa a Hamburg Media School szakértőitől. A „Menekültválság a médiában” elnevezésű, 180 oldalas tanulmányban több mint 30 ezer tematikus cikket dolgoztak fel a német sajtóból, az időben egészen 2005-ig visszatekintve. 

A tanulmány szerint a német újságírók félreértették a szerepüket, elhanyagolva médiumok felvilágosító funkcióját. „Ahelyett, hogy semleges megfigyelőként kritikusan figyelték és számon kérték volna a politikát és a végrehajtó szervezeteket, a politikai elit nézeteit és szólamait vették át” – nyilatkozta Michael Haller professzor, a kutatás vezetője.

Eszerint a német média szereplőit jobban érdekelte a berlini politika, mintsem a népesség nagy részének félelmei és aggodalmai, vagy épp a Németországba érkező migránsok és a segítőik nehézségei, problémái.

Heller szerint csak a 2015 szilveszteri kölni erőszakoskodások után fedezték fel a valóságot a „jól hangzó Willkomen-retorika” után. A másként gondolkodók kirekesztve érezték magukat. A hírmédiumok az összhang megteremtése helyett csak élesítették a feszültséget.

A tanulmány szerzői szerint ugyan voltak kitűnő riportokat készítő újságírók és médiumok, de az összkép az, hogy az úgynevezett mainstream médiumok válságba kerültek.

Az újságírók által leírt valóság nagyon eltávolodott, elidegenedett a közönségük nagy részének életvilágától – írja a tanulmány szerzője.

A teljes tanulmányt itt lehet elolvasni (PDF).

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vérgőz
2017. július 28. 10:45
" a német újságírók félreértették a szerepüket," röhög a vakbelem. Hiszen erre vannak felkenve, bakker. Olyanok mint a hittérítők, csak ebben az esetben sajnos mi vagyunk az őslakosok. De hát néhány pongyola "elvért" bármit...
catalina9
2017. július 28. 07:40
Nem teljesítették jól feladataikat a német hírmédiumok a menekültválságban, " Dehogynem!!! "...A pénz, a hatalom és a befolyás mozgatja a világot, és az újságírók is ennek rendelik alá magukat – állítja Udo Ulfkotte német újságíró, a Frankfurter Allgemeine Zeitung volt munkatársa,.." ez német média feladata. Meg az USA, francia, olasz stb. média feladata. Meg a Népszava, 168 óra stb. feladata..
Mindjárt
2017. július 28. 07:22
"Kutatás: a német újságírók a politikai elit kiszolgálói lettek " Nálunk ezt nem kell kutatni. A felcsúti maffiának dolgozik a köztévé és a legtöbb Pénztáros tulajdonába került media. A tőlönk lopott pénzből hazudik nekünk a felcsúti banda
tevevanegypupu
2017. július 27. 23:38
Németek világéletükben nácik voltak és korlátoltak, ugyan miért is változtak volna meg?Legnagyobb művészeik is hömpölyögnek, elárasztanak, nem ismernek ellentmondást..szerencsére csak műveikben fejezik ki magukat..Képzeljünk el egy Wagnert hadseregparancsnokként..vagy akár Beethovent..mit művelnének..de a többiek is..Goethe, Thomas Mann (majdnem náci, még hogy európai) ..stb..stb..Kő kövön nem maradt volna utánuk..A mostaniak is ezzel a szörnyű, torz liberalizmusukkal rontják meg az embereket..ez a három leányka itt fenn a képen csakis az ő szerencsétlen, elcseszett termékeik, akiknek fogalmuk nincs arról, hogy mit reklámoznak..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!