Kelet-Ukrajnából szerezhette Dodik a Lavrovnak adott szerb ikont, Moszkva visszaadja

2020. december 19. 14:19

Oroszország visszaszolgáltat Boszniának egy 300 éves ikont, amelyet Milorad Dodik boszniai szerb vezető nyújtott át ajándékul Szergej Lavrovnak az orosz külügyminiszter e heti szarajevói hivatalos látogatásán.

2020. december 19. 14:19
null

Oroszország visszaszolgáltat Boszniának egy 300 éves ikont, amelyet Milorad Dodik boszniai szerb vezető nyújtott át ajándékul Szergej Lavrovnak az orosz külügyminiszter e heti szarajevói hivatalos látogatásán. A boszniai ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy az ortodox ikont illegálisan csempészték ki Kelet-Ukrajnából. A boszniai hatóságok az Interpol bevonásával vizsgálják az ikon eredetét, miután a Srna boszniai szerb hírügynökség által kiadott fényképről megállapítható, hogy az ikon a kelet-ukrajnai Luhanszkból származik. A kép alapján a szarajevói ukrán nagykövetség jegyzékben kért „sürgős magyarázatot” a boszniai külügyminisztériumtól arra vonatkozólag, hogy az ikon milyen módon került a boszniai szerb vezető birtokába.

A 2014-ben kitört kelet-ukrajnai harcokban többtucatnyi boszniai szerb harcolt az oroszpárti szeparatisták oldalán. Szerbia és a boszniai szerbek szoros kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, amellyel osztoznak az ortodox keresztény hitben. A boszniai kollektív államelnökség horvát és bosnyák tagja elutasította a találkozást Lavrovval annak boszniai látogatásakor. Azt kifogásolták, hogy az orosz külügyminiszter és a boszniai szerbek vezetői között elsőként lezajlott találkozón nem tüntették fel az ország jelképeit, és nem tartották tiszteletben az ország összes nemzetét.

(MTI)

Fotó: Milorad Dodik, a boszniai háromtagú államelnökség szerb tagja (jobbra) üdvözli Szergej Lavrov orosz külügyminisztert Szarajevóban 2020. december 14-én. Lavrov kétnapos munkalátogatásra érkezett Bosznia-Hercegovinába. (MTI/EPA/Fehim Demir)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
villogókékfog
2020. december 19. 21:15
Éveken át csempészték az ukrán határon az ikonokat. Egy adag lefoglalt ikont a Munkácsi várban ki is állítottak.
Burmin
2020. december 19. 16:31
Tessenek segíteni, lehet hogy én nem értek valamit. Miért Boszniának adja vissza Lavrov, ha "A boszniai ügyészség szerint fennáll a gyanú, hogy az ortodox ikont illegálisan csempészték ki Kelet-Ukrajnából."
Lotti
2020. december 19. 15:04
Hej amikor még ez volt a sláger... https://www.youtube.com/watch?v=euPpc24Vvq8&t=53s
Kiiisteleeeki
2020. december 19. 14:50
a Magyarországról vagonszám elhurcolt műtárgyak érdekében is szólhatna valaki, hátha ilyen készséges lesz Budapest felé is Lavrov.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!