Székely petíció: összegyűlt a szükséges egymillió aláírás

2021. november 08. 14:22

A nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult.

2021. november 08. 14:22
null

Múlt szerdán érvényesítették a mintegy 774 ezer magyarországi aláírást a székely petícióként is ismert, nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezéshez. Ezzel összegyűlt a szükséges egymillió aláírás és a megfelelő számú aláírást benyújtó hét uniós ország – közölte Pesty László, a kezdeményezés, illetve az azt támogató Gerilla.hu kampányfőnöke hétfőn az MTI-vel.

„A székelyek európai uniós aláírásgyűjtését siker koronázta” – fogalmazott. Az európai polgári kezdeményezés jogintézménye lehetővé teszi, hogy az EU állampolgárai közvetlenül felkérjék az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotási javaslatot a hatáskörébe tartozó területen.

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást.

Több mint 25 őshonos nemzeti kisebbség él az uniós tagállamokban

Pesty László a kezdeményezés céljáról korábban azt mondta, hogy az EU központi szervei kiemelt figyelemmel kezeljék a nemzeti régiókat, az őshonos nemzeti kisebbségeket, továbbá az őshonos kisebbségek közvetlenül is részesülhessenek a kohéziós forrásokból nyelvük, kultúrájuk megőrzéséért. Több mint 25 őshonos nemzeti kisebbség él az uniós tagállamokban.

A nemzeti régiók védelmét célzó európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtése 2019. május 7-én indult; határidejét a koronavírus-járványra tekintettel az Európai Bizottság többször meghosszabbította, a végső határidő 2021. május 7. lett.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2021. november 09. 00:20
Kettő és félév alatt gyűlt össze? Ráérősen nagyon! Nem is volt ez fontos akkor senkinek!
jánosbácsi
2021. november 08. 20:52
Egy igaz székely ember véleménye a magyarokról és a magyar kultúráról. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, miniszteri biztos . "Ha rajtam állna, akkor a magyar irodalom nyolcvan százalékát valószínűleg kukáznám, tehát azt mondanám, hogy sajnos nem jó .Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, miniszteri biztos Hozzátette, hogy már-már elitistaként szigorú a zenében is, méltatta Ferenczi György és a Tankcsapda munkásságát, de kiemelte Lovasi Andrást is. "
Fekete85
2021. november 08. 19:42
Van egyfajta debil romantika ebben a határon túlizásban. Pedig van ezzel több probléma is. A drágaságok jobban élnek mint az anyaországiak, mert az országuk fejlődött, mi meg itt vergődünk, egy posztfasiszta autokráciában. Orbán azért még meveszi a szavazatukat, amit rajtunk röhögve le is adnak, mert nekik ez így tökéletes csillagállás.
Fekete85
2021. november 08. 19:25
A székelyek elmagyarosodott románok. Tapasztalatom szerint sunyi fajta, nem véletlenül utálják a románok is őket. Minden kisebbségnek nehéz legyenek jó románok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!