Magyar médiajelentés 2021: abszolút egyoldalú források alapján ítélték el hazánkat

2021. december 14. 22:11

Baloldali, a kormánnyal szemben szisztematikusan kritikus nemzetközi és magyarországi székhelyű szervezetek, ellenzéki, és a nemzetközi média magyar kormány ellenében állást foglaló orgánumai képezik az alapján a Médiapluralizmus Monitor jelentéseinek, amelyeket 7 évre visszamenőleg átfésültünk. Személyi átfedés is akad: például a jelentést jegyző kutató egyben az Átlátszó nevű baloldali portál munkatársa is.

2021. december 14. 22:11
Szilvay Gergely, Nagy Gábor

A Média Pluralizmus Monitor „egy tudományos, holisztikus (teljességre törekvő – a szerk) erőfeszítés a médiaökoszisztémák egészségének dokumentálására, a médiapluralizmusra és médiaszabadságra leselkedő veszélyeket részletezve az Európai Unió tagállamaiban és néhány tagjelölt országban” – olvasható a hazánkkal szemben meglehetősen kritikus jelentés kapcsán. Korábbi cikkeinkben (itt és itt) már felfedtük, hogy a magasztos célok ellenére a 2021-es, Magyarországról szóló jelentés – amire a jogállamisági jelentés is hivatkozik – esetében

hányféle módon merülnek fel kételyek a tudományosság és az objektivitás tekintetében.

Korábban megnéztük, mennyi alátámasztatlan, véleményes kijelentés szerepel benne, amelyek teljes természetességgel kezelik objektív igazságként mindazt, amit a magyar ellenzéki sajtó és a normatív, nyugati kritikák ezzel egybecsengve állítanak a magyar médiahelyzetről, a jelek szerint meg sem kísérelve kiegyensúlyozni az idézett forrásokat. Emellett azt is felfejtettük, hogy a Svájctól Albániáig azonos módon felhasznált kérdéssorok, a nyugati médiamodellek globális normává emelése, a kutatás módszertanának átláthatatlansága és ellenőrizhetetlensége hányféle módon sértheti a tudományosság és az objektivitás kritériumait.

Most egy lépéssel tovább megyünk: egyrészt megnézzük, kik is készítették a legutóbbi országjelentést, valamint azt is, mennyire tekinthető tendenciának az, amit tapasztaltunk, hiszen 2014 óta készülnek ezek az országjelentések, előbb a CEU, majd most az ELTE berkein belül.

Bátorfy Attila a korábbi jelentések egy részénél (2014, 2017, 2020) is szerzőként volt jelen, a 2019-es magyar „különkiadásnál” pedig szakértőként idézik, ahol azt fejtegeti, hogy a 3155 magyar település majdnem mind fideszes, és a legtöbb helyi médiumot az önkormányzat adja ki. A jelentést készítők összetétele az évek során változott: a 2020-as csapat már tisztán ELTÉ-s, köztük a 888-as újságíróval purparléba bonyolódó Hammer Ferenc tanszékvezető és a szintén az Átlátszóval közös projektet vivő Galambosi Eszter. Korábban, a CEU-s időkben is körülbelül fix volt a névsor: Amy Brouillette, Marius Dragomir, Bognár Éva, Dumitrita Holdis is a Média, Adat és Társadalom Központjánál töltött be funkciókat. A 2019-es „magyar különkiadást” készítő csapat kakukktojás, mievl főleg belsősökre bízták a dolgot, így magyar nem is volt a szerzők között: Elda Brogi a Robert Schuman Centre munkatársa, ahogy Mario Viola de Azevedo Cunha és Pier Luigi Parcu, valamint Iva Nenadic – korábbi sportújságíró – is. Az 1984-es születésű Bátorfy alapvetően ELTÉ-s kötődésű, itt végzett kommunikáció és művészettörténet szakon, itt végzi doktori tanulmányait, emellett újságírást és információgrafikát oktat, mint fogalmazott, tudományos publikációi, kutatásai vannak, konferenciákra jár, azaz van tudományos munkássága. Volt a CEU médiakutatója, 2014-ben pedig nyári egyetemen Firenzében is tanult a módszertant éppen tesztelő Robert Schuman Központ keretein belül, s az Egyesült Államokban is tanult egy hónapot 2018-ban az International Visitor Leadership Programnak köszönhetően 2018-ban. Az Átlátszó mellett a Kreatív nevű magazin szakújságírója is volt nyolc évig.

Emellett azonban a média forgatagában is fel-felbukkan a neve, jelesül a baloldali Átlátszónál. Itt rendszeresen foglalkozott a jobboldali média, a sporttámogatások és az uniós források elköltésének kritikájával –, majd az ATLO adatvizualizációs projekt vezetője lett, ahol semleges témák mellett infografikára viszi többek között a kormányhoz köthető repülőgépek mozgását, a magyarországi nők helyzetét, és Magyarország „lecsúszását” a sajtószabadság-rangsorokon.

Az országjelentés másik szerzője a tíz évvel fiatalabb Szabó Krisztián. Ő, úgy tudjuk, mesterképzése során találkozott Bátorfy Attilával, aki gyakornokként hívta meg az Átlátszóhoz. Így lett a portál munkatársa, ahol a koronavírus-járvánnyal és az ellenzéki előválasztással foglalkozik, 2021-ben – főleg adatújságírói munkájáért – pedig Junior Prima díjat kapott.

Az, hogy két, a baloldali, kormányellenes Átlátszóhoz kötődő újságíró készítette a 2021-es országjelentést, persze még jelentené automatikusan azt, hogy elfogultak, de mint azt korábban kimutattuk, a hivatkozási rendszerük és narratívájuk erősen nyugati-progresszív. A jelentés nem említi meg Bátorfy Attila és Szabó Krisztián átlátszós kötődését.

Mint korábban feltártuk, a 2021-es jelentésben erőteljesen felülreprezentáltak voltak a magyar kormánnyal ideológiai alapon ellentétben álló médiumok, a nyugati normatív logikát közvetítő-számonkérő, s e szemszögből kiindulva kritikus intézmények és/vagy jól ismert érdekkonfliktus miatt kritikus szervezetek (például a CEU). De gyakori volt az önidézés (akár korábbi Médiapluralizmus Monitor anyagokból, akár a szerzők máshol publikált írásaiból) is. Ezzel szemben egyetlen alkalommal hivatkoztak kormányközelinek tartott szerv, az NMHH jelentéseire, arra is csak akkor, amikor éppen belső, általános kritikát fogalmazott meg a média kisebbségreprezentációja kapcsán.

Hogy tisztábban lássunk, ugyanezt az elemzést elvégeztük az összes korábbi országjelentésre, amelyik hazánkra vonatkozik – ebből a 2021-esen felül még 5 készült, bár a magyar országjelentések néhol elcsúszva jelentek meg az általános riportokhoz képest. A 2020-as magyar például csak 2019-re vonatkozott, mert a KESMA 2018-as megalapítása miatt a Robert Schuman központ sürgető szükségét érezte egy magyar különkiadásnak 2019-ben is az előző évre vonatkozólag, ráadásul kizárólag külföldi szerzőkkel.

Összesen 169 idézett forrást elemeztünk a hat országjelentés kapcsán. A „torta” szeletei meglehetősen egyenlőtlen méretűre sikeredtek. Persze jókora részt – az összes forrás 43,2 százalékát, 73 esetben – tették ki a puszta tényközlésre szorítkozó szövegek: főként jogszabály-szövegek, vagy értéksemleges statisztikák (KSH, IMF, Magyar Reklám Szövetség).

Az értéktelített források ennél érdekesebb képet mutattak. A kormánnyal szemben szisztematikusan kritikus, baloldali elkötelezettségű források teszik ki ugyanis a források 51,5%-át.

Ezen belül egyértelműen kormányellenes – érdek vagy értékkonfliktus nyomán – külső forrásként 52 volt beidézve: ellenzéki médiumok, kormánykritikus civil és nem civil szervezetek, egyértelműen a magyar kormánnyal kritikus külföldi cikkek (például a Financial Times „Orbán markában szorítja a magyar médiát” című cikke); ez mintegy 31%-a az összesnek. Erre jöttek rá a szerzők saját, Médiapluralizmus Központhoz kapcsolódó korábbi jelentései, közlései – egyszerűsítve: önidézései –, 10 alkalommal (mintegy 6%), valamint a nyugati nézőpontot természetes normaként beállító, hazánkat ezen az alapon bíráló szervezetek – 25 alkalommal (nem egészen 15 százalék). Ezzel szemben

a kormánnyal szemben pozitívnak tekintett forrás összesen mindösszesen 9 alkalommal (5,4%) volt idézve,

ráadásul ebből 3-3 az NMHH egy 2017-es, kritikus hangvételű jelentése a kisebbségek reprezentációjáról a teljes magyar médiában, illetve a top tévécsatornák semleges hangvételű tartalomelemzése, amelyek kizárólag forrásuk miatt kerültek a „kormánybarát” kategóriába, a narratíva bemutatásában, erősítésében aligha lehetett szerepük. Emellett idéznek egy kérdésükre kapott választ az NMHH-tól, Kertész Ágnes nagykövet válaszlevelét egy (CEU-n is oktató) Európa Tanács-funkcionáriusnak, valamint kuriózumként egyetlen, egykori jobboldali médium, az Echo Tv honlapjáról a KESMA megalapításáról szóló közleményt – és ennyi.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormánnyal szemben így vagy úgy kritikus források közötti személyi-intézmény összefonódások kimondottan erősek. A 444-es Bede Márton e titulus nélkül, érintettségét ugyancsak elhallgatva, mint az International Press Institute (Nemzetközi Újságírószövetség) tudósítója jelenik meg, cikkének címe „One Hungarian media monster to rule them all” („egy magyar médiaszörny mind felett”) – az utalás értéktelítettségét nehéz lenne vitatni. Külön érdekesség, hogy a 2019-es KESMÁ-s „különkiadás” szerzői között nem is volt magyar (Bátorfyt itt szakértőként jelenik meg, és egyes-egyedül itt tüntetik fel közvetlen Átlátszós kötődését).

Önmagában és elviekben az, hogy valaki egyszerre dolgozik egy ellenzéki orgánumnak (vagy egy ideológiailag erősen átitatott szervezetnek), s emellett egy nemzetközi, magát semlegesnek mutató szakmai szervezetnek is, az még nem kellene automatikusan azt jelentse, hogy szabálytalanul járt el. Hiszen, ha munkahelyei egyike sem zárja ki a másikat munkaszerződésében, akkor emberünk korrekt módon jár el, legalábbis feléjük. Még azt sem kell automatikusan feltételezni, hogy az illető nem tudja kizárni első (két) munkahelyéből adódó – akár reflektálatlan, tudattalan – elfogultságát akkor, amikor szakmai jelentéseket ír, például a médiapluralizmus kapcsán. Már amennyiben nem hallgatja el vagy rejti el szemérmesen magát a tényt. Akkor ugyanis

vagy a szakmainak szánt jelentései, vagy a lapja olvasóit (esetleg: is-is) téveszti meg.

A Médiapluralizmus Monitor esetében pedig (2019 halvány kivételével) ez történt, méghozzá nem csak a szerzők, hanem az idézett források szerzői tekintetében is.

Bátorfy is megszólalt

A történtek kapcsán kerestük Bátorfy Attilát, aki azt mondta, hogy bár csekély számú referencia található a végső jelentésekben, minden egyes kérdésre adott választ alaposan megindokolnak, és a nem látható hivatkozások száma több száz is lehet. (Tegyük hozzá: a nem látható hivatkozások műfaja meglehetősen egyedi.)

Korrektül hozzátette:

– a portálnál 2016 óta dolgozott, hol fél, hol teljes állásban, március óta nem a portál munkatársa.

S ha már a személyi összefüggések: mint a kutató-újságíró elmondta, olyan országok is vannak, ahol nincs is érdemi médiakutatás, ilyenkor a végső megoldás, hogy egy helyi NGO vagy újságíró végzi el, úgy, ahogy tudja. Abban is egyetért, hogy szerencsésebb volna, ha olyanok készítenék a magyar jelentést, akik teljesen csak az akadémiai közegben mozognak, bár ő maga „régen szólalt meg közéleti kérdésekben”

Egyébként a Médiatanács – kétharmados többségből fakadólag – megszavazott (mindenkori) kormánypárti tagságát továbbra is összeegyeztethetetlennek tartja a függetlenséggel, a fentebb részletezett összefonódások kapcsán nem fogalmazott meg ilyen kritikát.

Sorozatunk következő részében azt elemezzük, hogy pontosan mire gyakorolhatnak hatást az említett országjelentések, s hogy miként fogadta a magyar sajtó ezeket a kormánykritikus jelentéseket – ígérjük, izgalmas lesz!

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2021. december 15. 11:43
A leírtak alapján ilyen elemzéseket ilyen sűrűséggel nem is lehet rendesen elvégezni, hiszen hónapokig kellene 1-1 országban vizsgálódni. Ha nem lehet rendesen elvégezni, akkor viszont nem is fogják, és valószínűleg nem is akarják. Szóval gondolom eleve nem gondolták komolyan.
Rugo
2021. december 15. 08:40
Az ilyen mocskok járatják le az újságírás tekintélyét.
OberEnnsinnen
2021. december 15. 07:27
Samuel ezután azt mondja, hogy ezek a benne rejlő és megváltoztathatatlan különbségek mindig az európai kultúra és társadalom „pusztítóivá” és „felforgatóivá” teszik a zsidókat. Végezetül kitér a zsidókra a pogányokkal való vegyes házasság által jelentett veszélyekre, és azzal zárja, hogy soha nem lesz béke zsidó és pogány között, amíg az utolsó európai állam „el nem veszíti faji homogenitását”.
Kormánypárti1
2021. december 15. 07:15
Ugyan már! Van még bárkinek is kétsége a független objektív sajtóról ( FOS. ) ? Függetlenék alap kritériuma, a fidesz rossz, Orbán diktátor. És mind a 70% el van nyomva, mert 30% azt meri mondani, hogy ez nem igaz. Pedig a külfőd is memmonta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!