A Beneš-dekrétumok alkalmazása nem sokban különbözik attól, mintha ma a zsidótörvényeket alkalmaznák

2022. január 31. 14:13

Az állam most is az 1945-ös Beneš-dekrétumok alapján szeretne földeket elkobozni.

2022. január 31. 14:13
null
Czímer Gábor

„A bíróság ismét elnapolta a döntést arról, hogy a Beneš-dekrétumok alapján bevégezhető-e a D4-es autópálya alatti értékes ingatlanok elkobzása vagy sem. A Szlovák Földalap (SPF) egyelőre tovább pereskedik, hogy érvényesítse a magyarok és németek kollektív bűnössége alapján kiadott konfiskációs határozatokat, de az intézmény új vezetője, Ján Marosz (OĽaNO) azt ígérte, a történelmi hátterű ügyekben is az igazságosságra törekszenek.

A Pozsonyi II. Járásbíróságon pénteken tartották annak a pernek az újabb tárgyalási napját, amelyet a Szlovák Földalap (SPF) indított két magánszemély ellen. A két érintett ugyanis egy olyan földterületet örökölt, amely ma már a pozsonyi körgyűrű, vagyis a D4-es autópálya alatt van és ennél fogva rendkívül értékes. Az állam nevében eljáró SPF azt állítja, a földet örökül hagyó néhai Wenhardt Gyulától a második világháború utáni években elkobozták az ingatlant, így a mai örökösei jogtalanul tartanak rá igényt. A földalap a bíróság előtt nyíltan a Beneš-dekrétumokra hivatkozik, amelyek a magyarok és németek kollektív háborús bűnösségét mondják ki, és amelyek alapján a negyvenes években megfosztották őket a tulajdonuktól.

A törvényszék előtt az örökösök védői többek közt arra hivatkoztak, hogy Wenhardt Gyulától valójában soha nem kobozták el a vagyonát, ráadásul az állam az utóbbi évek földrendezései során már egyszer elismerte az érintettek tulajdonjogát. A bírósági eljárás már 2019 óta húzódik, a földalap ugyanis közvetlenül a tárgyalások előtt újabb és újabb dokumentumokat húz elő vagy kéret be. Ezek alapján azt állítja, egyértelműen beazonosítható a vereknyei illetőségű Wenhardt Gyula és az is nyilvánvaló, hogy egykor konfiskálták a vagyonát. A bíróság végül pénteken nem döntött, a tárgyalást április végéig elnapolták.”

Nyitókép: Ann Ronan Picture Library / AFP

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mustarharmas
2022. január 31. 20:01
Ha Weinhardt Gyula örökösei transzfluid négereknek vallanák magukat, akkor minden műkődne. A szlovákok is kapnák a jogállami eljárást... Így viszont minden ok....
Vasalo
2022. január 31. 19:55
Gábor, még mindig a mocskos györi kommunista a föszerki? Addig kerülni kell a lapot.
Akitlosz
2022. január 31. 19:44
De nem alkalmazzák azokat a törvényeket.
nemecsekerno_007
2022. január 31. 18:44
A szlovákokat csicskáztathatják az euro-val, ezért nem kell használniuk a jogállami furkósbotot. Szlovákia csak egy megye lesz az Európai Egyesült Államok-ban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!