Putyin tájékoztatta Scholzot és Draghit az orosz gázexport rubelesítéséről

2022. március 30. 18:33

A moszkvai tájékoztatás szerint az elszámolás rendjét azért változtatják meg, mert az EU nemzetközi jogot sértett.

2022. március 30. 18:33
null

Telefonon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök Olaf Scholz német kancellárt és Mario Draghi olasz miniszterelnököt azzal a döntésével kapcsolatban, hogy az orosz gázért rubelben kell majd fizetni – közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.

Putyin külön tárgyalt a két európai vezetővel. A moszkvai tájékoztatás szerint az elszámolás rendjét azért változtatják meg, „mert az EU tagállamai a nemzetközi jogot megsértve befagyasztották a Bank Rosszii devizatartalékait”.    

A Kreml szerint Putyin és Scholz eszmecserét folytatott az orosz-ukrán tárgyalások Isztambulban kedden megtartott újabb fordulójáról. Megvitatták a civilek biztonságos evakuálásának kérdését a harcok helyszínéről, mindenekelőtt Mariupolból.    

Az orosz elnök Draghit is tájékoztatta az orosz-ukrán tárgyalásokról.    

Putyin március 23-án jelentette be, hogy Oroszország a vele szemben barátságtalannak minősített országokkal a gázkereskedelemben áttér a rubelelszámolásra. Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is szállít földgázt „a korábban megkötött szerződésekben rögzített árképzési elveknek megfelelő mennyiségben és áron”. Hangsúlyozta, hogy

a változások csak a fizetés pénznemét érintik.    

Putyin azt mondta, hogy a külföldi fogyasztók számára lehetőséget kell biztosítani a szükséges tranzakciók lebonyolítására, és világos, átlátható fizetési eljárást kell kialakítani számukra, beleértve a rubel vásárlását az orosz devizapiacon. Az ügyletek új ügymenetét az elnöki utasítás értelmében csütörtökig kell kidolgoznia jegybanknak és a kormánynak.

(MTI)

Nyitókép: Mikhail Klimentyev / SPUTNIK / AFP

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2022. március 30. 22:49
Mondjuk nekünk magyaroknak lehet mindegy ez a rubel dolog, mert nekünk eddig is váltani kellett Forintról Dollárra, most Forintról Rublre fogunk váltani. De a fene se érti az egészet még nem hallottam közgazdász erről nyilatkozni, egy dologra biztosan jó, erősíti a rubelt + borsot tör a szankciozók orra alá.
Zolotarjov
2022. március 30. 22:13
Elképzelem, ahogy az E-on vezér megjelenik néhány kamionnyi rubellel Moszkvában.:) Mi a legnagyobb címlet?
Akitlosz
2022. március 30. 22:04
Korrekt.
foldizs
2022. március 30. 21:42
Aki fél, hogy nem lesz gáz, költözzön Oroszországba! Ott lesz gáz. Más talán nem, de gáz biztosan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!