Orosz újságírók: Putyin a 21. század legvéresebb háborúját vívja

2022. május 09. 20:17

Az újságírók „szánalmas, paranoid diktátornak” nevezték az orosz elnököt.

2022. május 09. 20:17
null

Két orosz újságíró, akik egy népszerű Kreml-barát weboldalnak dolgoznak, hétfő reggel háborúellenes cikkeket jelentettek meg az oldalon. Ritka orosz oldalon, hogy ellenvéleményt fogalmaznak meg orosz újságírók, főleg akkor, amikor Oroszország a Szovjetunió náci Németország felett aratott győzelmét ünnepelte – a The Guardian cikke szerint. 

A Lenta.ru oldalon megjelent cikkek Vlagyimir Putyin elnököt

és azzal vádolták, hogy „a 21. század legvéresebb háborúját” vívja.

„Ma meg kellett tennünk. Mindenkit emlékeztetni akartunk arra, amiért nagyapáink valójában harcoltak a szép Győzelem Napján – a békéért” – mondta a 30 éves Egor Poljakov, a két újságíró egyike.

A Kremlben hétfő reggel 11 ezer katona előtt tartott éves beszédében

Putyin igyekezett igazolni ukrajnai invázióját,

a mostani harcokat a második világháborúban aratott szovjet győzelemhez kötve.

„A Győzelem napja nem erről szól” – mondta Poljakov a Guardianek adott interjúban.

Az újságíró elmondta, hogy „hétköznapi emberek halnak meg Ukrajnában, békés nők és gyerekek. A retorikát tekintve, amit láttunk, ez nem ér véget. Nem tudtuk ezt tovább elfogadni. Ez volt az egyetlen helyes dolog, amit tehettünk”.

Poljakov, aki a Lenta gazdasági riportereként dolgozik, elmondta, hogy kollégájával, Alekszandra Mirosznyikovával együtt több mint 40 olyan cikket tettek közzé, amelyek kritikusak a Kremllel és annak ukrajnai fellépéseivel szemben. A cikkeket azóta levették, de egy internetes archiváló eszközön keresztül elérhetők.

Nyitókép: Ilya Pitalev / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2022. május 10. 09:16
Tiszteletre méltó bátorság! Az orosz emberek is elszenvedői a putyinizmusnak!
III. Öreg Banya
2022. május 10. 07:15
Ebből megtudtuk azt, ami amúgy is tudható, hogy arrafelé is vannak libcsi hazátlan férgek.
clark
2022. május 09. 23:09
A 21. század legvéresebb haborúját??? Hát ezeknek van időgépük és nem is szólnak? Biztos van, másképp hogyan utaztak volna 2099-be, elolvasni a "21. század összes háborúja" című könyvet. Biztos abban írta, hogy ez a 2022-es háború volt a legvéresebb. A többi utána jövő lófing volt.
ThunderDan
2022. május 09. 21:49
Azért van egy halk kérdésem: vajon egy ilyen tartalmú cikket megjelentetni melyik országban nagyobb kockázat? A "DIKTATÚRA" Oroszországban vagy a "DEMOKRÁCIA" Ukrajnában? Hm?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!