Átkeresztelnek egy darázsfajt, mert rasszista az elnevezése

2022. augusztus 15. 11:52

Új nevet kap, hogy „ne keltsen félelmet, ne legyen diszkriminatív”.

2022. augusztus 15. 11:52
null

Megkeresést kapott az Amerikai Entomológiai Társaság (ESA) azzal kapcsolatban, hogy át kellene nevezni az ázsiai óriás lódarazsat, másik nevén gyilkos darazsat nevét. Mindezt azért, mert egyesek szerint mostani elnevezése félelemkeltő és diszkriminatív. A társaság beleegyezett a változtatásba és északi óriás darázsnak fogják keresztelni a fajt. 

Érvelésük szerint az „ázsiai” szó használata ugyanis erősíti az Ázsia-ellenes hangulatot az Egyesült Államokban, ráadásul mivel minden darázs őshonos Ázsiában, a nehezményezett név nem közvetít egyedi információt a fajról – írja a ZME Science. Az ESA még tavaly fogadott el egy új iránymutatást, melyben tiltják az etnikai és faji neveket, és nem ajánlják a földrajzi neveket, különösen az invazív fajok esetében. A szervezet arra kéri a kormányhivatalokat, mihamarabb fogadják el az új darázsnevet. 

 

Nyitókép: Elaine Thompson/AFP

 

 

 

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pitipalmo
2022. augusztus 16. 12:31
Xarháziak a darazsat mégsem kérdik, az ő véleménye már szart sem ér, pedig majd nem szivárványos.
kubota
2022. augusztus 16. 09:33
Ázsiaiból északi lett??? Ott is tiltás alatt állt a földrajz, a lexikális tudás?
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. augusztus 16. 08:22
Igen, ez fontosabb kérdés, mint a világbéke! Az ENSZ-ből úgy basznék ki mindenkit páros lábbal, hogy ihaj. Ugyanis nekik kellene már megmozdítani a valagukat azért a minimálbérért, amit kapnak, cserében a semmiért!
bagira
2022. augusztus 16. 03:33
Zelenszkij név ráillik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!